Sănătatea mintală a adolescenților: de la problemă, la restabilirea echilibrului emoțional. Interviu cu psihologul Cristina Cravțov

Pe durata campaniei menționasem despre importanța consultării unui specialist atunci când simțim necesitatea, atunci când starea noastră de bine se află în pericol. Printre persoanele cheie am amintit despre psiholog. În persoana sa vom găsi un sprijin și un prim pas spre vindecare și restabilire a echilibrului emoțional-mintal.  Aceste premise ne-au determinat să discutăm cu un psiholog școlar pentru a înțelege cum pandemia a afectat adolescenții, dar și cum putem să avem grijă de sănătatea mintală. Cristina Cravțov este psiholog școlar în cadrul Liceului Teoretic Republican „Aristotel” și ne-a povestit că cel mai mult îi place să lucreze cu adolescenții.

Din perspectivă psihologică, cum a afectat pandemia adolescenții?

Cristina Cravțov: Pe adolescenți i-a afectat pandemia cel mai mult în perioada restricțiilor stricte, când învățământul era online și erau interzise cercurile pe interese. Faptul că au fost privați de activitățile extrașcolare, pentru mulți dintre ei, acestea reprezentau satisfacție, comunicare și dezvoltare personală. Acest fapt cât și învățământul online a dus la creșterea anxietății pentru mulți dintre adolescenți. Într-un sondaj din 2021, în care au participat 83 adolescenți cu vârsta 15-17 ani, 32% au spus că simt stres puternic în legătură cu viitorul lor iar 75% au menționat că cel mai mult îi deranjează că toate activitățile sunt online, aceasta creându-le dureri de ochi și spate.

Care a fost impactul carantinei și a distanțării sociale asupra echilibrului emoțional al acestora?

Cristina Cravțov: În/din comunicarea cu adolescenții în timpul carantinei, am observat că își gestionau emoțiile cu mai multe dificultăți comparativ cu perioada dinainte, manifestau somnolență chiar dacă dormeau 8-9 ore, unii simțeau furie și singurătate iar alții simțeau bucurie că petrec mai mult timp cu familia.

Cât este de important ca adolescenții să apeleze la un psiholog atunci când simt nevoia de ajutor?

Cristina Cravțov: Da, este important ca adolescenții să apeleze la un psiholog atunci când au nevoie să înțeleagă ce se întâmplă cu ei, să învețe să-și accepte și gestioneze emoțiile, să învețe să comunice asertiv și alte situații în care întâmpină dificultăți.

Credeți că în perioada pandemică societatea și-a modificat percepția asupra conceptului de „sănătate mintală”?

Cristina Cravțov: Cred că în perioada pandemică mulți oameni au înțeles valoarea discuțiilor cu persoanele apropiate/prieteni, necesitatea plimbărilor în aer liber, a hobby-urilor și a altor lucruri/activități care le provoacă starea de bine.

Din moment ce interviul este și punctul de final pentru campania noastră, puteți să oferiți câteva recomandări adolescenților, astfel încât aceștia să facă din sănătatea mintală o prioritate?

Cristina Cravțov: Pentru a îngriji și proteja sănătatea mintală recomand să se păstreze obiceiurile sănătoase precum: alimentația bogată în fructe și legume, respectarea orelor de somn, cu părere de rău mulți adolescenți dorm puțin (4-5 ore), fiindcă învață în perioada nopții. Contactul cu natura este foarte important, o plimbare în parc, pădure, ne poate oferi energie și relaxare.

Faceți o rutină pentru întâlnirile, comunicarea cu persoanele dragi cu care puteți să vă exprimați emoțiile și gândurile.

Găsiți căile benefice pentru voi prin care să vă manifestați emoțiile, aceasta poate fi crearea a ceva nou, desen, să cânți, să faci sport, etc.

NOTA REDACȚIEI: Discuția cu psihologul Cristina Cravțov este pentru noi o confirmare a faptului că problema campaniei noastră este reală, iar soluțiile există și pot schimba vieți.