Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la Salonul de Artă în memoriam Igor Vieru, în cadrul căreia vor avea loc discuții privind activitatea didactică și creației maestrului Igor Vieru, la Masa rotundă cu genericul „Un rapsod al plaiului – Igor Vieru – 100 de ani de la naștere”. În cadrul evenimentului va fi expusă o expoziție de 18 tablouri din primii ani de creație, schițe pentru Ex-libris-ul personal al protagonistului și circa 60 de schițe de tablouri și ilustrații de carte din colecțiile familiei și rudelor (în premieră).
Invitați participanți: Florina Breazu, Președinta Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova; Tudor Stăvilă, dr. în studiul artelor ; Constantin Spânu, dr. în studiul artelor ; Eleonora Brigalda, dr. în studiul artelor; Leonora Sâdnic, critic de artă; pictorii A. Colîbneac, Fl. Leancă, A. Gherasimov, D. Șibaev etc.; membrii familiei Vieru.
Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923 în satul Cernoleuca,Republica Moldova. Tatăl lui a fost Dumitru Vieru, care, pe lângă alte ocupații, avea o anumită înclinație către pictură. Împreună cu mama viitorului pictor, Ana Vieru, el dorea foarte mult să-și dea copiii la școală. După absolvirea școlii primare locale, Igor Vieru trece la gimnaziul din satul vecin, Climăuți, dar din cauza crizei materiale prin care trecea familia, el este transferat într-o școală mai depărtată de satul natal. Aici el își urmează studiile, exersând în permanență pictura și studiind istoria artelor. În 1944 Igor Vieru se întoarce în locurile sale de baștină și lucrează un timp învățător la Horodiște. Încă de pe atunci Vieru se manifestă drept un entuziast și pasionat educator al gustului estetic la elevi. Face primii pași spre creația sa artistică executând o galerie de picturi mici pe sticlă, asemenea diapozitivelor. Acestea reprezentau diferite imagini cu tematică foarte variată, care ilustrau lecțiile petrecute la școală și contribuiau la dezvoltarea imaginației și gustului copiilor. Dorința de a deveni plastician l-a făcut însă să abandoneze meseria de învățător și să uite de acele miniaturi. Pentru întregirea studiilor în artă, în 1946 Igor Vieru se înscrie direct în anul III la Școala de Arte Plastice din Chișinău la facultatea pictură. După absolvirea ei în 1949, devine profesor de desen la Școala Pedagogică din Călărași ca după doi ani să revină la Cernoleuca, unde va preda limba franceză.
În 1963, datorită activității fructuoase în domeniul artelor plastice, pictorului Igor Vieru i se conferă titlul de maestru emerit în artă din RSSM. Deținând diferite funcții, Igor Vieru colaborează activ cu editurile chișinăuene, participă la toate expozițiile republicane, precum și la cele unionale și de peste hotare, își împărtășește cunoștințele sale în ale compoziției și culorilor elevilor de la Școala de Arte Plastice „I. E. Repin” și pregătește o promoție la Școala Medie-Internat Republicană de Pictură. A decedat la 24 mai 1988 și este înmormântat în localitatea natală
Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, blocul II, etajul 1, sala de lectură Colecția de Arte și Hărți (str. 31 august 1989, 78) în data de 26 decembrie 2023.