Reprezentanții Universității de Stat din Moldova, în vizită de documentare la Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

Decanii Facultăților de Științe Economice și Istorie și Filosofie împreună cu șeful laboratorului „Metrologia Mediului Ambiant și Astronomie”, Facultatea de Fizică și Inginerie, din cadrul USM, au realizat o vizită de documentare la Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Scopul vizitei rezidă în analiza și preluarea bunelor practici privind organizarea activităților în vederea reabilitării Centrului Astronomic al USM din satul Lozova, raionul Strășeni.
Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad și-a început activitatea din anul 2009, având o experiența bogată prin activitățile practice cu elevii, studenții și amatorii, învățându-i să utilizeze un telescop, să recunoască constelaţiile pe bolta cerească, să participe la diverse evenimente organizate cu ocazia fenomenelor astronomice şi să promoveze, la rândul lor, astronomia.
Centrul Astronomic al USM din satul Lozova este în proces de reabilitare cu suportul financiar oferit de EFES Moldova și ANTRIM în cadrul grantului ”Prietenește pentru turism”, 2021 și co-finanțare din partea USM. Ca rezultat al reabilitării Observatorului Astronomic al USM se preconizează crearea unor produse turistice noi și includerea acestora în alte traseee conexe.
În timpul vizitei participanții au avut ocazia să studieze tipurile de telescoape, posibilitățile de organizare tehnică și operațională a amfiteatrului și a planetariului, portofoliul de evenimente, cât și oportunitatea semnării unui acord de parteneriat.