Rectorul USM, Igor Șarov a obținut Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor din partea României

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov a obținut Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor din partea României.

Șarov a scris pe pagina sa de Facebook: “Sunt surprins și, totodată, onorat de înalta distincție ce mi-a fost acordată de Statul Român – Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor și pe care vă rog să-mi îngăduiți să o dedic tovarășilor de idei și prietenilor de suflet, alături de care mi-am desfășurat și îmi desfășor întreaga activitate de promovare a valorilor naționale românești în partea această de țară. Și spun acest lucru pentru că lupta noastră pentru revendicarea propriei identități a luat sensuri nemaiîntâlnite în alte părți ale lumii: nu există un act similar pentru Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, unde cei cca 750.000 de participanți au strigat într-un glas Limbă! Alfabet! Nici nu o să aflați un alt exemplu de execuție a alfabetului latin, la propriu, de către un gardist, într-o școală din Grigoriopol, care a împușcat, una câte una, în fața clasei de copii și a învățătoarei, literele alfabetului latin! Vă rog să citiți carte profesorului Ion Iovcev, Ostatic în propria țară, pentru a înțelege cum au devenit limba română și istoria românilor pericole de moarte în cadrul unei ideologii înguste, ideologia urii, care nu admite existența celuilalt și, implicit, nici simbolurile identitare ale acestuia. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina se înscrie în aceeași logică barbară a forței brute.”

Igor Șarov a mai spus că nu sunt multe meritele pe care să și le asume personal, dar declară cu toată convingerea că a reușit să adune – indiferent de poziția ocupată – echipe de colegi care să rezoneze și, implicit, să acționeze la fel.

Igor Șarov: “Meritul este al tuturor celor care mi-au fost alături în derularea acțiunilor menite să readucă valorile naționale românești în viața și conștiința românilor basarabeni. Eu n-am făcut nimic decât datoria față de neamul meu. Spunea poetul G. Topârceanu: „A fi patriot nu este un merit, ci o datorie. Numai cine nu socotește iubirea de țară drept o datorie, e în stare să se laude cu ea.”

Potrivit Administrației Prezidențiale de la București, distincția a fost oferită în semn de apreciere pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba strângerii relaţiilor culturale dintre România şi Republica Moldova, contribuind la promovarea valorilor limbii şi literaturii române.

Igor Șarov a fost ales rector al Universității de Stat din Moldova în decembrie 2020, instituție în care anterior deținuse funcția de prodecan. În perioada martie-noiembrie 2020, a deținut funcția de ministru al Educației, Culturii și Cercetării.