Republica Moldova se pregătește pentru un eveniment statistic major: recensământul populației și locuințelor, care va avea loc pe întreg teritoriul național. Acest demers, organizat o dată la fiecare zece ani, este parte a rundelor mondiale de recensăminte și are ca scop actualizarea datelor statistice esențiale pentru planificarea și implementarea politicilor publice.
În raionul Glodeni, autoritățile au luat măsuri proactive, creând o Comisie raională dedicată pregătirii și desfășurării recensământului. Această comisie, în colaborare cu autoritățile publice locale și alte instituții, va oferi suport necesar Secției statistica Glodeni din cadrul Biroului Național de Statistică. Președintele raionului, Dna Oxana Albu, a subliniat importanța informării cetățenilor despre procedura recensământului și a îndemnat la o participare activă pentru asigurarea acurateței datelor colectate.
Pe plan național, recensământul este programat să înceapă pe 8 aprilie și se va desfășura pe o perioadă de trei luni, până în 7 iulie.. Biroul Național de Statistică a lansat o campanie de informare, inclusiv un videoclip explicativ disponibil pe site-ul oficial, pentru a educa populația despre importanța și beneficiile participării la recensământ.
Scopul, obiectele și modul de desfășurare a RPL 2024 în țara noastră sunt stabilite în Legea privind recensământul populației și locuințelor și Hotărârea de Guvern cu privire la organizarea și efectuarea recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova în anul 2024.
„Atribuirea Recensământului populației și locuințelor din 2024 a altor scopuri decât cele menționate în actele normative menționate, inclusiv de colectare a impozitelor pe bunurile imobiliare, este total lipsită de orice temei.
Această inițiativă națională este esențială pentru a reflecta schimbările demografice și socio-economice ale țării și pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a Republicii Moldova. Scopul colectării în cadrul RPL a datelor despre locuințele din țară este de a colecta date privind nivelul de trai al populației, dotarea locuințelor cu principalele comodități precum baie sau duș, bucătărie, sistem de canalizare, instalații de încălzire, rampe de acces etc. Aceste date sunt utilizate pentru elaborarea politicilor publice naționale și locale, activități administrative, de cercetare, afaceri etc”, a transmis Biroul Național de Statistică, printr-un comunicat de presă.
Cetățenii sunt încurajați să colaboreze cu recenzorii și să ofere informații corecte, pentru a asigura o bază de date solidă care va influența deciziile guvernamentale în următorii ani.
Autor: Ion Șarbei, studentă anul lll