Profesori de la Universitatea de Stat din Moldova au efectuat o vizită de studiu la Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia

În perioada 21-24 august 2023, prof. Olesea Plotnic, conf. Natalia Zamfir și conf. Rodica Crudu, membri ai proiectului „Catedră Jean Monnet privind studiile UE pentru protecția drepturilor omului și soluționarea alternativă a litigiilor (EU4JUST),” implementat cu succes de către Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, au efectuat o vizită de studiu la Facultatea de Drept a Universității Aristotel din Salonic.

Scopul principal al vizitei a fost inițierea unei colaborări științifice strânse între cele două prestigioase instituții academice, în cadrul programelor de cercetare ale Uniunii Europene. Această colaborare va începe prin implicarea în programul Erasmus+ denumit „Catedră Jean Monnet privind studiile UE pentru protecția drepturilor omului și soluționarea alternativă a litigiilor (EU4JUST)” și în Programul COST cu titlul „Rețeaua UE de economie circulară pentru toți: protecția consumatorilor prin reducerea, reutilizarea, repararea (ECO4ALL).”

În timpul vizitei, reprezentantele USM au avut oportunitatea de a explora resursele de cercetare din cadrul Bibliotecii Universitare a Universității Aristotel, pentru a aduna materiale relevante în domeniul lor de studiu.

În cadrul dicuțiilor, profesorul Panayotis Glavinis, decanul Facultății de Drept a Universității Aristotel a înaintat propunerea de inițiere a unui acord pentru consolidarea cooperării dintre cele două universități în cadrul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, a fost abordată posibilitatea încheierii unui Memorandum de Înțelegere între Facultatea de Drept a Universității Aristotel și Facultatea de Drept a USM.

În context, decanul Panayotis Glavinis a subliniat importanța contribuției cadrelor universitare de la Universitatea de Stat din Moldova, prin oferirea expertizei în domeniul dreptului european, în procesul negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.