Oamenii din toate colțurile Republicii Moldova au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Paști. Unii încondeiază ouă, alții fac lucrări prin grădină, iar gospodinele termină să facă ordine prin case pentru a întâmpina Învierea lui Hristos, așa cum spune tradiția milenară.
Cel mai bine, spiritul sărbătorilor pascale se simte la sate. Pe ulițe se aud cântece pascale, iar aroma cozonacilor, abia scoși din cuptor, a pus stăpânire pe localități.
Între timp, oamenii legii anunță că pe 3 mai, până la ora 21:00, și sâmbătă, 4 mai, până la ora 12:00, se prognozează flux sporit de transport pe toate direcțiile de ieșire din Chișinău.
„În acest context, polițiștii vor interveni pentru fluidizarea circulației și oferă suport șoferilor. La necesitate va fi aplicată circulația pe bandă reversibilă, în special spre Orhei, Ialoveni, Hîncești și Anenii Noi. Pentru data de 6 mai, până la ora 12:00, în scopul dirijării fluxului sporit de transport va fi aplicat același algoritm de activitate”, comunică poliția Republicii Moldova.
De asemenea, șoferii sunt îndemnați să fie prudenți la drum, să păstreze calmul și să respecte solicitările polițiștilor.
Lumina Sfântă, aprinsă în după-amiaza zilei de 4 mai în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, a ajuns în Republica Moldova. Focul Haric a fost preluat de Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei. Ulterior, preoții din întreaga țară au preluat lumina sfântă și au împărțit-o enoriașilor. După Liturghie, spre dimineață, merindele din coșul de Paști sunt sfințite. După ce au fost sfințite, bucatele sunt aduse acasă și puse pe masa în jurul căreia, în ziua de Paști, se adună întreaga familie.
Potrivit tradiţiei, sâmbăta este ultima zi de pregătire a Paştilor, când se sacrifică mielul, iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale şi definitivează curăţenia. Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.
REDACTOR: Liviu Ciubotaru, stagiar Unda Liberă