Peste 100 de cercetători și practicieni din țară și de peste hotare, reuniți la conferința științifică „Protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități: abordări multidisciplinare”

Departamentul Sociologie și Asistență Socială și Departamentul Drept Privat, USM în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Oficiul ONU privind Drepturile Omului și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova a organizat, pe 28 noiembrie, conferința științifică națională cu participare internațională „Protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități: abordări multidisciplinare”.

foto: usm.md

Evenimentul a reunit peste 100 de cercetători, practicieni și activiști din diverse domenii: asistență socială, științe juridice, drepturile omului, sociologie, medicină, educație și psihologie, din țară și de peste hotare, care discută politicile și practicile cu privire la protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, din perspectiva abordării bazate pe drepturile omului. Un alt aspect important vizează valorificarea și promovarea experiențelor pozitive și analiza barierelor întâmpinate de persoanele cu dizabilități în realizarea drepturilor omului.

La deschiderea evenimentului au participat Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, Vasile Cușca, secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Bea Ferenci, șefa Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, Vitalie Meșter, Președintele Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, Sergiu Brînza, decanul Facultății de Drept și Maia Șevciuc, decana Facultății Psihologie, Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială. Vorbitorii au accentuat nevoia desfășurării cercetărilor științifice pentru a impulsiona abordarea bazată pe drepturile omului a dizabilității atât în politici, cât și în activitatea practică.

Conferința s-a desfășurat în format hibrid, organizată în două ateliere: Atelierul 1 – Abordarea bazată pe drepturile omului a dizabilității și Atelierul 2 – Protecția persoanelor cu dizabilități în politicile sectoriale.

Totodată, conferința servește în calitate de platformă de discuții și advocacy dintre instituțiile guvernamentale, instituții naționale în domeniul drepturilor omului, mediul academic, societatea civilă și persoanele cu dizabilități de pe ambele maluri ale râului Nistru, precum și din în afara țării, pentru o conștientizare plenară și realizare a integrării drepturilor persoanelor cu dizabilități în politici sectoriale, asigurându-se astfel incluziunea socială a acestora.

Conferința este organizată în contextul marcării în data de 3 decembrie a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, instituită de Adunarea Generală a ONU în anul 1992. Republica Moldova a ratificat în anul 2010 Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, aliniindu-se astfel la mecanismele și standardele internaționale pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă.