Pentru prima dată în Moldova este sărbătorită Ziua Națională a Lecturii

De ziua marelui poet Grigore Vieru, marcată pe 14 februarie, se instituie pentru prima dată ziua națională a lecturii. Cu această ocazie, reprezentanții Ministerului Culturii informează că pe întreg teritoriu Republicii Moldova se organizează campania națională de lectură.

În contextul acestui eveniment, este deschisă Expoziția de cărți și monografii semnate de deputați și funcționari ai Parlamentului. Expoziția numără circa 80 de volume selectate din fondurile Bibliotecii și Muzeului Parlamentului, precum și din colecțiile personale ale deputaților și funcționarilor. Printre lucrările expuse se regăsesc opere literare în proză și versuri scrise de foștii parlamentari, cunoscuții scriitori Vladimir Beșleagă, Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Lidia Istrati, Andrei Strâmbeanu. Printre exemplarele expuse se regăsesc memoriile foștilor președinți ai Parlamentului, Dumitru Moțpan și Eugenia Ostapciuc, dar și ale primului președinte al R. Moldova, Mircea Snegur. Expoziția mai cuprinde și o serie de monografii semnate de foștii deputați Ion Țurcanu, Anatol Țăranu, Vasile Nedelciuc, Fiodor Angheli, Tudor Țopa, conform Ziarului de Gardă.

Sursa: multimedia.parlament.md

Cu această ocazie, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a postat în format video un mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru toți cei îndrăgostiți de carte, remarcând că se citește nu doar o dată pe an și a îndemnat părinții să le citească copiilor cărți chiar din primii lor ani de viață, pentru că cea mai bună investiție în viitor este de a asigura copiilor drumul spre carte.

Sursa: newsmaker.md

Sergiu Prodan a mai precizat că: „Ministerul Culturii organizează pe întreg teritoriul Republicii Moldova campania națională de lectură, care prevede evenimente importante nu doar în această săptămână, ci pe durata întregului an. Uniunea Editorilor și Uniunea Scriitorilor, cu susținerea ministerului Culturii au pregătit lecturi publice, prezentări de carte, întâlniri și mese rotunde, cu participarea personalităților de primă valoare scriitoricească, de pe ambele maluri ale Prutului. Iar Muzeul Național al Limbii Române, sub înaltul patronaj al președintei Republicii Moldova Maia Sandu, lansează proiectul național de promovare a lecturii – „Cartea Deschisă”. La rândul său, șefa statului a îndemnat copii, adolescenții, tinerii, bibliotecarii și profesorii pasionați de carte să creeze în școli cluburi de lectură, evidențiind că cititorii sunt lideri și ar vrea să creștem în țara noastră noi generații de lideri creativi și inteligenți.

Sursa: newsmaker.md 

Reamintim că Ziua Națională a Lecturii este sărbătorită pentru prima dată în Republica Moldova de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru, care ar fi împlinit 88 de ani de 14 februarie 2023, însă, pe 16 ianuarie 2009, el a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. La două zile distanță a încetat din viață, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat. În urma acestuia au rămas o mulțime de capodopere ce nu vor fi uitate niciodată, fiind citite și recitite de generații întregi.

AUTOR: Patricia Jereghi