4 ianuarie- Ziua Mondială Braille, alfabetul cu puncte în relief pentru persoane cu deficiențe de vedere (ONU). Numărul global al persoanelor cu deficienţe severe de vedere se apropie de 285 de milioane.
4 ianuarie marchează anual Ziua Mondială Braille, potrivit Rezoluţiei 73/589 adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la data de 17 decembrie 2018. Scopul acestei zile este de a atrage atenţia asupra necesităţii respectării drepturilor persoanelor cu deficienţe de vedere, în special a celui de acces la informaţie.
Rezoluția vine în completarea Convenţiei Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, adoptată de ONU la New York, în data de 13 decembrie 2006. Potrivit acestui document, alfabetul Braille este esenţial pentru educaţia, libertatea de expresie şi de opinie, pentru accesul la informaţie şi incluziunea socială a persoanelor cu dificultăţi de vedere.
Mai mult, Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, adoptată de ONU în 2015, subliniază că nicio persoană nu trebuie exclusă în niciun fel, având aceleaşi drepturi ca oricine altcineva de a se bucura de o viaţă prosperă şi împlinită.
Sistemul Braille constă din reprezentarea literelor alfabetului (și numerelor) în serii de câte 6 puncte amplasate în câte trei rânduri. Simplitatea sa pemite producerea pe scară largă a cărților într-un format care le permite nevăzătorilor să citească folosindu-și degetele vârfurilor peste aceste puncte.
Louis Braille, inventatorul limbajului care îi poartă numele, s-a născut în Franța pe 4 ianuarie 1809. Orbit la ambii ochii în urma unui accident din copilărie, Braille nu a încetat niciodată să lupte cu dizabilitatea sa. În pofida problemelor sale, a reușit să își optimizeze educația și a primit o bursă din partea Institutului Regal Francez pentru Tinerii Orbi.
În decursul studiilor sale, inspirat de criptografia militară a lui Charles Barbier, din Armata Franceză, a pus la punct un sistem de cod tactil care le permitea celor orbi să citească și să scrie rapid și eficient. Braille și-a prezentat rezultatele muncii sale asidue pentru prima oară în 1824, când avea doar 15 ani. În 1829, și-a publicat prima carte despre concepția sa, numită „Metoda de scriere a cuvintelor, muzicii, și interpretării cântecelor prin intermediul punctelor, pentru utilizarea de către orbi, potrivită lor.”