Universitatea de Stat din Moldova a organizat, la 6 septembrie 2023, primul atelier de lucru cu reprezentanții Oficiului Național Orizont Europa. La reuniune au participat Vadim Iațchevici, Director General Interimar ANCD, Vitalie Moraru, Șeful Oficiului Național Orizont Europa, Aurelia Hanganu, prorector Relații Internaționale, Georgeta Stepanov, prorector pentru activitate de cercetare, reprezentanți ai institutelor de cercetare, facultăților, departamentelor din cadrul USM.
În cadrul dialogului, administrația USM și coordonatorii tematici au discutat, preponderent, despre oportunitățile Orizont Europa, ce se știe despre Orizont Europa din perspectiva experienței anterioare, dar și posibile soluții pentru creșterea capacităților cercetătorilor moldoveni și a infrastructurii de cercetare.
Prorectorul Aurelia Hanganu a prezentat câteva aspecte informative asupra necesității unei atare reuniuni, care are drept scop sporirea capacității cercetătorilor și a instituțiilor de cercetare din Moldova, precum și oportunitățile Universității de Stat din Moldova de a participa cât mai activ în cadrul Programului Orizont Europa, dar și a stimula excelența în cercetare, Orizont Europa, cu un buget de peste 95 de miliarde de euro, fiind cel mai mare program de cercetare și inovare la nivel global. În acest sens, prorectorul Hanganu a menționat că organizatorii și-au propus o discuție de lucru, la o masă rotundă, la nivel administrativ, de inițeiere a unui proces eficient de activități comune ale Universității de Stat din Moldova și Oficiului Național Orizont Europa.
Vadim Iatchevici, Director General Interimar ANCD, a mulțumit administrației USM pentru deschiderea de a avea această sesiune, îndemnând universitarii să nu ezite de a fi parte a acestei provocări, în care cercetătorii își pot testa capacitățile, dar își pot depăși și limitele, atunci când vine vorba de excelență în cercetare, dar și de avantajele de care pot beneficia aplicanții și câștigătorii.
La rândul său, Vitalie Moraru, Șeful Oficiului Național „Orizont Europa”, a prezentat note informative despre Oficiul Național nou creat, subliniind oportunitățile care pot modela nu doar viitorul Universității de Stat, dar și pe cel al generațiilor de studenți și cercetători care vor veni după noi, Programul Orizont Europa. Sub acest aspect, Vitalie Moraru a ținut să specifice că Orizont Europa este mai mult decât doar un program de finanțare, este „o viziune a Europei pentru un viitor în care cercetarea și inovarea stau la baza dezvoltării societății”. Mai mult, subliniază Șeful Oficiului Național OE, dincolo de suma impresionantă dedicată Programului, Orizont Europa finanțează proiecte care au impact direct asupra societății, iar acest lucru înseamnă că cercetările și inovațiile cercetătorilor USM pot primi resursele necesare pentru a aduce beneficii reale comunității noastre și Europei în ansamblu.
Cât privește dezvoltarea capacităților, Vitalie Moraru a remarcat că programul oferă nu doar finanțare, ci și oportunități pentru dezvoltare profesională, formare și consolidare a infrastructurii. „Universitatea de Stat poate beneficia de cele mai noi echipamente, laboratoare și tehnologii, asigurând astfel un mediu de învățământ și cercetare la cele mai înalte standarde”, a punctat Moraru. Totodată, șeful Oficiului a subliniat și diversitatea de oportunități, cu precizarea că, fie este vorba despre științele sociale, științele exacte, arte sau tehnologie, Orizont Europa are ceva de oferit fiecărui domeniu, or, precizează sursa, nu există limită în ceea ce privește creativitatea și inovația. „Acesta nu este doar un apel la acțiune, ci și o provocare. O provocare pentru a vă depăși limitele, pentru a visa mai mult și pentru a aduce Universitatea de Stat în prim-planul scenei academice și de cercetare europene. Împreună putem face ca această viziune să devină realitate. Orizontul este vast și plin de oportunități”, a rezumat șeful Oficiului, Vitalie Moraru.
La finele întrunirii, prorectorul Aurelia Hanganu a sugerat colegilor universitari să se implice, participând activ la scrierea a cât mai multe proiecte, astfel încât Universitatea de Stat să se plaseze alături de cele mai prestigioase instituții academice și de cercetare din Europa și din lume. Acest lucru va oferi o varietate de facilități pentru cercetătorii USM-iști, inclusiv oportunități de extindere a relațiilor de colaborare, câștigătorii proiectelor având șansa de a colabora cu parteneri internaționali, a dezvolta noi perspective și noi oportunități etc.
De menționat că, Oficiul Național Orizont Europa, fără personalitate juridică, a fost creat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării prin Ordinul ANCD, la 13 martie 2023. Inaugurarea oficială a avut loc la 23 mai 2023, în cadrul celei de-a V-a întrunire a Grupului de lucru pentru cercetare și inovare al Statelor Parteneriatului Estic la Chișinău, Oficii similare fiind create în Armenia, Georgia, Ucraina și alte state Europene. Misiunea Oficiului Național este de a consolida implicarea Republicii Moldova în Programul-Cadru de Cercetare și Inovare al UE Orizont Europa și de a crește rata de participare a aplicanților moldoveni. Pentru a îndeplini această misiune, Oficiul Național va colabora activ cu instituțiile de cercetare și inovare din Moldova, va organiza sesiuni de informare și va facilita legăturile cu partenerii europeni.
Detalii pe cercetare.usm.md