Opt tiruri pline cu peste 100 de mii de cărți românești pentru bibliotecile din Republica Moldova

Peste 100 mii de volume de carte în limba română, care au fost donate de România, vor fi distribuite în peste 300 de biblioteci din localitățile din Republica Moldova. Aceasta reprezintă cea mai mare donație de carte românească din ultimii 30 de ani pe care România o face țării noastre. Valoarea donației depășește 15,5 milioane de lei. Ceremonia oficială de donație a cărților a avut loc astăzi în Piața Marii Adunări Naționale, transmite MOLDPRES. 

Donația include aproape 100.000 de volume în format fizic și tot atâtea în format digital și face parte din proiectul „Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova”.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a afirmat la eveniment că volumele de carte vor ajunge în 300 de biblioteci din aproximativ 200 de localități din Republica Moldova și este cea mai mare donație de acest gen din ultimii 34 de ani pe care România o face Republicii Moldova.

„Mă bucur să văd că acest proiect pe care îl planificam și la care lucrăm de mai bine de un an, prinde astăzi viață, iar cele aproximativ 100 mii de cărți au ajuns la Chișinău și urmează a fi distribuite în toată țara. România creează în continuare și poduri culturale, și poduri fizice în Republica Moldova și vom continua să facem acest lucru. Astfel, dorim să consolidăm relația specială dintre România și Republica Moldova”, a declarat Adrian Dupu.

La ceremonie a participat președintele Parlamentului, Igor Grosu. „Mulțumesc celor care au venit cu această idee, editurilor care au răspuns acestei inițiative și felicitări celor 300 de biblioteci beneficiare. Vă rugăm, faceți tot posibilul ca noile cărți să ajungă la cât mai mulți copii”, a spus președintele Parlamentului.  

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a spus că „donații de carte au fost și vor mai fi, dar la un astfel de nivel este pentru prima dată”. „Bibliotecile din comunitățile din Republica Moldova joacă un rol greu de estimat, ele sunt inima comunităților noastre și tot ce construim noi, tot ajutorul României pe durata acestor ani și pe viitor, podurile, drumurile, au un singur scop – să unească comunități. Această donație este o investiție în 300 de inimi ale comunităților noastre”, a punctat Sergiu Prodan.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a declarat că sprijinul acordat de Guvernul României se regăsește în toate domeniile vieții din Republica Moldova și este un sprijin firesc care va continua și care reprezintă în esență o investiție în viitorul Republicii Moldova. „Evenimentul de astăzi este unul cu adevărat simbolic, nu doar prin dimensiunea donației, care este impresionantă, ci și prin faptul că acest moment reprezintă o adevărată investiție în viitor. Această donație de carte cuprinde cultura, limba, istoria și tradițiile noastre. Este un proiect care se înscrie armonios în tot ceea ce a făcut și face România pentru Republica Moldova”, a conchis ambasadorul.

Directoarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, și-a exprimat speranța că prin acest proiect va fi acoperită o parte din necesitățile cititorilor. „Este carte nouă, este carte valoroasă. O parte din ea reprezintă clasicii literaturii române, sunt enciclopedii, dicționare, cărți de dezvoltare personală, dar și cartea autorilor contemporani”, a spus directoarea Bibliotecii Naționale.  

„Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova” este cel mai amplu proiect cultural derulat în ultimii 30 de ani de România în Republica Moldova, pentru a afirma și a dezvolta identitatea etnică, culturală și lingvistică românească, dar și de a contribui la formarea noii generații în Republica Moldova.