O stradă din centrul municipiului Ungheni a fost renovată de Uniunea Europeană și PNUD

De ziua Municipiului Ungheni a fost inaugurat, după reabilitare, un segment de drum de 0,7 kilometri. Modernizarea străzii Alexandru Boico din municipiul Ungheni a presupus renovarea infrastructurii rutiere de 0,7 km, aplicarea bordurilor, marcajului longitudinal și transversal, instalarea a 50 de indicatoare rutiere, amenajarea a șase intrări în curți, a zonei verzi, două treceri pietonale și  instalarea iluminării.

Lucrările de renovare în valoare de peste 420.000 euro au fost efectuate cu sprijinul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF și cu contribuția primăriei municipiului Ungheni.

„Uniunea Europeană susține dezvoltarea comunităților locale în Ungheni prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. O componentă semnificativă din cadrul programului este dedicată îmbunătățirii infrastructurii publice. O infrastructură dezvoltată, precum este Strada Boico, este importantă pentru locuitorii din Ungheni, deoarece oferă acces facil, sporește mobilitatea, iar orașele și localitățile devin mai dinamice. De asemenea, aceasta oferă oportunități de dezvoltare economică, crește atractivitatea locurilor, îmbunătățind mijloacele de trai ale populației. Mă bucur să văd că regiunea Ungheni este capabilă să atragă fonduri UE din surse diverse și implementează proiecte cu succes. Felicit autoritățile locale și locuitorii din Ungheni și sper să se bucure de drumul nou renovat”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

De infrastructura rutieră modernizată beneficiază peste 18 agenți economici, care își desfășoară activitatea pe această porțiune de drum, precum și cei peste 3000 de angajați ai Zonei Economice Libere.

„Renovarea acestui drum, posibilă în cadrul Programului UE4Moldova: Regiuni-Cheie, reprezintă mai mult decât o simplă modernizare fizică. Ea simbolizează hotărârea noastră colectivă de a crea un mediu propice pentru creștere, inovație și progres economic durabil. Prin îmbunătățirea infrastructurii care leagă afacerile și comunitățile noastre, nu doar că decongestionăm și îmbunătățim accesul, dar creăm și un ecosistem în care afacerile pot prospera, iar oportunitățile pot înflori”, a menționat Andrea Cuzyova, Reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD în Republica Moldova.

Îmbunătățirea infrastructurii rutiere contribuie ladecongestionarea traficului rutier de pe artera principală a orașului, oferă condiții îmbunătățite pentru transportul auto și acces către zonele cu dezvoltare economică. Totodată, sunt redusecosturile de construire, întreținere și reparare a drumurilor adiacente, care anterior erau supra-exploatate.

Strada Boico este una dintre arterele importante ale municipiului Ungheni care, de la construirea ei, în 1972, nu a fost reparată capital niciodată. Suportul oferit de Uniunea Europeană pentru reabilitarea acesteia a fost mai mult decât binevenit. Cu siguranță, mii de locuitori și vizitatori ai municipiului Ungheni  vor aprecia ceea ce s-a făcut. Datorită Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, acum avem în Ungheni încă o stradă care corespunde tuturor rigorilor, fapt  pentru care suntem recunoscători atât finanțatorilor, cât și executorilor lucrărilor”, a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Prin renovarea străzii Alexandru Boico, care reprezintă drumul de acces către Zona Economică Liberă, se contribuie la atragerea de noi investiții în zonă și la sporirea cooperării dintre reprezentanții autorităților publice și a mediului de afaceri.

Lucrările de construcție s-au desfășurat în perioada octombrie 2022 – iulie 2023.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).