O jumătate de milion de cărți în limba engleză vor ajunge anual în bibliotecile din țară

Între 400 și 500 mii de volume de carte în limba engleză vor ajunge anual în bibliotecile din țară grație proiectului „Cărți pentru Moldova”.

Un memorandum în acest sens a fost semnat, astăzi, între Ministerul Culturii al Republicii Moldova și organizațiile de caritate: AO Hope 4, CR MCB „Armata Salvării”, Fundația suedeză „Stiftelsen Moldavien” și Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Ultima va sorta, clasifica înregistra și distribui cărțile beneficiarilor.

Potrivit donatorilor, „Cărți pentru Moldova” își propune să îmbunătățească, să sprijine și să faciliteze învățarea, studierea și utilizarea limbii engleze, să ofere acces irevocabil la  literatură tuturor generațiilor de cititori, să îmbunătățească nivelul de competență al limbii engleze în Republica Moldova prin furnizarea de cărți pentru fiecare grădiniță, școală și bibliotecile din toată țara. 

„Fundația „Stiftelsen Moldavien” împreună cu Hope 4 a lansat în 2022 un program de educație IT pentru elevi. Una dintre principalele probleme întâlnite a fost competențele lingvistice limitate în rândul studenților, profesorilor și adulților în general. Nivelul scăzut de cunoaștere a  limbii engleze a fost motivul asimilării necorespunzătoare a cunoștințelor”, a menționat Robert Blomberg, președinte al Fundației suedeze în Moldova, care susține proiecte de dezvoltare comunitară.

După ce au vizitat un număr mare de biblioteci școlare, donatorii au constatat lipsa  literaturii engleze disponibile și accesibile  în Moldova.

În consecință, s-a decis colectarea cărților în  Marea Britanie, prin intermediul „Armatei Salvării”, și distribuirea lor gratuită în Moldova, la discreția Bibliotecii Naționale.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a mulțumit părților implicate în realizarea proiectului, menționând faptul că limba engleză este predominantă în domeniul educației, schimburilor culturale transnaționale și, mai ales, în domeniile științifice și IT: „Engleza este un numitor comun în schimbul social și comunicarea în general. Este minunat că, astfel, aceasta va deveni și mai accesibilă pentru cititorii de toate vârstele”.

Conform înțelegerii, 40% din cărți vor fi destinate copiilor și adolescenților, altele – romane, cărți de bucate și specializate.