Moldova, tot mai atractivă pentru turiștii străini

În primele nouă luni ale anului 2023, structurile de primire turistică din Republica Moldova au înregistrat creșteri semnificative la numărul vizitatorilor și înnoptările acestora. Cazările au crescut cu 13,9%, ajungând la 295,2 mii de vizitatori. Din acest total, 53,2% au fost turiști autohtoni, iar 46,8% – de peste hotare.


Cetățenii din Ucraina, România, Statele Unite ale Americii, Federația Rusă și Germania au reprezentat ponderi semnificative în numărul total de nerezidenți cazați. Potrivit Biroului Național de Statistică, numărul turiștilor nerezidenți a crescut cu 13,4%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, iar al turiștilor rezidenți cu 14,4%. Creșteri s-au înregistrat în toate tipurile de structuri de primire turistică, inclusiv hoteluri, tabere de vacanță și pensiuni. Сei mai mulți turiști s-au cazat în hoteluri și moteluri, practic jumătate din total. În acest segment a fost înregistrată o creștere de 13 la sută.

Satele de vacanță și vilele turistice la fel s-au bucurat de popularitate și au cazat 56 mii de turiști, cu 9,3% mai mult decât anul trecut. Pensiunile au primit 33 500 de persoane. Cifra este mai mare cu peste 20 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Municipiul Chișinău a atras cea mai mare parte a turiștilor, cu o cotă de 65,8% din numărul total de cazați.

Peste 20 la sută dintre vizitatori s-au cazat în alte localități din centrul țării. În regiunea de sud și nord, potrivit BNS, ponderea a depășit șase procente. Cea mai puțin atractivă pentru turiști este autonomia găgăuză, unde rata de cazare a fost de aproximativ un procent.

Cât despre țara de origine a turiștilor, datele BNS arată că 40 la sută au venit în Republica Moldova din Ucraina. Pe locul doi în clasament este România, căreia îi revine o pondere de aproape 19 la sută. Ea este urmată de Statele Unite ale Americii cu 6,8 la sută, Rusia cu 3,1 procente și Germania cu o rată de aproape 3 la sută.

Tot în această perioadă, în țara noastră au venit turiști din Israel, Turcia, Italia și Marea Britanie. Durata medie de cazare a turiștilor în structurile de primire turistică din Republica Moldova pentru perioada ianuarie-septembrie 2023 fost de 4,8 zile.