Acum, după ce aproape au trecut sărbătorile, a venit timpul să despodobim pomul de Crăciun. Agenția de Mediu îndeamnă să nu vă grăbiți să aruncați brazii la gunoi, deoarece sunt mai multe modalități de ai valorifica.
Dacă ați cumpărat un brad „viu”, îl puteți replanta în grădină, într-o pădure sau să-l reîntoarceți undeva în natură pentru a produce din nou oxigen. Sub nici o formă brazii uscați nu trebuie lăsați în spațiile publice la întâmplare și nici să fie aruncați în pubelele de colectare a deșeurilor menajere. Cel mai bine ar fi să fie așezați lângă containere pentru a fi transportați spre reciclare. Puteți folosi brazii pe post de lemn pentru aprinderea focului pentru grătare, doar că lemnul neapărat trebuie să fie uscat, altfel, riscați să nu vă bucurați de capacitatea sa maximă de încălzire, sau mai pot fi transformați în peleți, sau alte materiale combustibile, mai notează Agenția de Mediu.
Brazii pot fi folosiți în calitate de îngrășământ organic în agricultură, grădinărit sau sere. De asemenea, puteți tăia trunchiul bradului rondele pentru a construi o potecă prin grădină, suporturi pentru pahare sau diverse accesorii. Mai puteți folosi lemnul în confecționarea căsuțelor pentru păsări, sau pot fi puși în apă pentru a deveni adăpostul peștilor pentru restul iernii. Printre alte întrebuințări pot fi băile cu ace de brad, prepararea siropurilor sau ceaiurilor din acele de brad, crenguțele de brad pot înlocui odorizantele de cameră.
Agenția de Mediu îndeamnă să prelungim viața pomilor de Crăciun și să îi ajutăm să se întoarcă în natură, unde vor continua să producă oxigen pentru planetă și să ofere un mediu bun pentru multe viețuitoare.