Milena Morari: „Facultatea m-a făcut să descopăr oameni și profesori care m-au inspirat, iar voluntariatul îmi oferă oportunități de a călători și cunoaște tineri din diverse țări”

Cele mai recente date prezentate de Biroul Național de Statistică arată că peste 35% dintre tinerii care au peste 15 ani practică voluntariatul și studiază în paralel. Unul dintre aceștia este și Milena Morari, studentă în anul III la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova și membră a mai multor organizații de voluntariat din țară. Implicarea în procesul de studii, dar și în activitățile de voluntariat îi permite, în toamna anului 2023, să devină câștigătoarea bursei „Regina Maria” oferită de Casa Regală a României. În cele ce urmează, discutăm cu Milena despre pasiunea pentru jurnalism, importanța implicării în comunitate și despre reușita academică.

Unda Liberă: În prezent ești studentă în anul III la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Ce te-a determinat să-ți continui studiile în acest domeniu? 
Milena Morari: Mă gândeam mult ce facultate să aleg când eram la finele clasei a XII-a. Am stat foarte mult la dubii ca să aleg între jurnalism, administrație publică, marketing sau pedagogie. În familia mea sunt mulți pedagogi, iar eu am hotărât să rup această tradiție de a le urma calea. Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a fost cumva un vis de-al meu, pentru că eu sunt omul care se plictisește foarte repede de ceva ce este tipic. Ador să interacționez cu lumea, să văd ceva interesant și fiecare zi să aducă ceva nou. De asta am ales jurnalismul, fiindcă știam că presupune dinamism, conexiune cu oamenii și istoriile lor.

foto: Milena Morari, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM
foto: Milena Morari, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Unda Liberă: În acest an urmează să finalizezi facultatea. Cum te-au ajutat studiile atât din punct de vedere personal, cât și profesional?
Milena Morari: Facultatea a avut un impact mare asupra mea. Dacă ar fi să fac o comparație între mine de atunci și cea de acum, aș spune că există o diferență vizibilă. Studiile m-au maturizat, am devenit mai echilibrată, mai concentrată pe emoțiile pe care le simt și nu în ultimul rând, mai rezistentă la stres. Este o activitate care implică efort, coordonare și gestionare a proceselor, ceea te motivează să continui și te autogestionează. Eu cred că m-am schimbat din mai multe perspective. Pe lângă asta, facultatea m-a făcut să descopăr oameni, profesori care m-au inspirat, mi-am făcut noi prieteni. De la facultate am încercat să iau absolut orice ce este necesar și important pentru evoluția mea.

Unda Liberă: În timp ce studiam profilul tău de facebook, am observat că practici voluntariatul în cadrul mai multor organizații. Ce te motivează să te dedici acestei activități?

Milena Morari: Eu am început să practic voluntariatul încă în perioada liceului. Ulterior, m-am angajat la un centru de tineret. Când am venit la Chișinău, am luat o scurtă pauză, deoarece exista frica că nu mă voi descurca, dar această întrerupere nu a durat foarte mult. Am început să lucrez în calitate de coordonator pentru comunicare la Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova (RNCLTM). Lucrul în sectorul de tineret este deosebit, implică emoție și conectare. Iubesc să văd că tinerii se dedică și contribuie la schimbarea unei anumite probleme.

Unda Liberă: Ce alte pasiuni sau interese mai ai pe lângă jurnalism și voluntariat?
Milena Morari: Îmi place foarte mult să călătoresc. Această pasiune am descoperit-o datorită programului Erasmus acum trei ani. Îmi place să ascult oamenii, să observ cum are loc procesul de comunicare dintre două persoane care vorbesc o altă limbă, să descopăr alte culturi și valori. Pe lângă asta iubesc foarte mult să citesc, deși pentru această pasiune am puțin timp liber.

foto: Milena Morari, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Unda Liberă: Mi-ai spus că ai beneficiat de mobilități academice prin intermediul programului Erasmus. Ce ai reușit să descoperi despre sectorul de tineret de peste hotare datorită acestei experiențe?
Milena Morari:  Eu cunoșteam despre acest program, dar nu înțelegeam cum un tânăr poate ajunge într-o altă țară și să participe la un eveniment. Am reușit să particip în peste 10 proiecte Erasmus +, fie în calitate de participant, fie ca lider de grup. Fiecare experiență a programului este diferită și te învață ceva nou. Prima călătorie a fost în Spania și aveam o frică enormă de a interacționa cu alți tineri, mă gândeam că există diferite bariere, dar cu fiecare proiect la care am luat parte, fricile nu își mai aveau rostul. Ulterior, am descoperit Austria și Polonia, deoarece am însoțit un grup de șapte tineri la un training și o conferință despre activitatea consiliilor de tineret. Am avut și o mobilitate în Turcia, unde au participat doar lucrători de tineret și am discutat despre competențele civice ale tinerilor. Am reușit să descopăr țări precum Lituania, Grecia, Georgia, Armenia și fiecare loc a devenit memorabil pentru mine.

Unda Liberă: În toamna anului 2023 ai devenit câștigătoarea bursei de studii Reginei Maria din partea Casei Regale a României. În cazul tău, cum a decurs procesul propriu-zis de pregătire pentru această bursă?
Milena Morari: Procesul de pregătire m-a luat prin surprindere. Informațiile pentru dosar le-am colectat într-o zi. Am adaptat un pic CV-ul, am solicitat de la decanat documentul cu situația mea academică și am adunat toate diplomele și certificatele de participare la alte competiții. Nu eram destul de sigură dacă dosarul meu este suficient de bun și dacă va fi apreciat de comisie. Ulterior, fiind la o ședință la Ministerul Educației, am primit mesajul precum că sunt una dintre câștigătoarele bursei. Am avut nevoie de câteva zile pentru a înțelege că este adevărat, să înțeleg că toate eforturile mele au fost apreciate. 

Unda Liberă: Ce te-a diferențiat de restul candidaților astfel încât juriul a decis să-ți acorde inclusiv ție această bursa?
Milena Morari: Presupun că implicarea activă în diverse proiecte a făcut diferența. Dosarul meu constituia în mare certificate de la cursuri intensive, instruiri, diplome care au atestat participarea mea în activități de voluntariat în cadrul mai multor școli de vară. Am devenit mult mai motivate după obținerea acestei burse, aveam sentimentul că trebuie să demonstrez că am meritat-o.

foto: Milena Morari, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Unda Liberă: Cum reușești să-ți gestionezi timpul astfel încât să reușești să te implici în activități extracurriculare și totodată, să fii una dintre cele mai bune student ale facultății?
Milena Morari: Cred că reușesc doar datorită faptului că încerc să gestionez timpul foarte eficient. Încerc singură să-mi stabilesc termeni limită în care eu trebuie să realizez o anumită sarcină. De exemplu, atunci când se apropie perioada lucrurilor individuale și a examenelor, depun efort ca să le fac din timp, deoarece odată ce am combinat universitatea și lucrul, timpul este foarte limitat. Autodisciplina și gestionarea timpului este cheia către succes. Atunci când ești implicat în foarte multe trebuie să știi cum să ții pasul. Au fost momente că m-am gândit să renunț sau cel puțin să iau o pauză, dar eu am parte de o susținere enormă din partea familiei și a prietenilor, astfel reușesc să le fac pe toate.

Unda Liberă: Dacă ai avea posibilitatea să activiezi în calitate de jurnalistă într-o altă țară, care ar fi aceasta?

Milena Morari: Dintre toate țările pe care le-am vizitat până acum, Spania, Georgia și Turcia m-au impresionat profund din punct de vedere cultural, al valorilor, tradițiilor și istoriei lor specifice. Eu totuși consider că poți să îți îndeplinești profesia cu demnitate oriunde te-ai afla, doar dacă ești satisfăcut, împlinit și ai dorința de a schimba ceva.

Interviu realizat de Loredana Cerchez, studentă, anul II, la FJȘC