Mihaela Iorgu este tânăra jurnalistă care la ai săi 22 de ani este prezentatoarea podcastului #LaEAacasa, ce adună mii de vizualizări. Tânăra a absolvit Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării la Universitatea de Vest din Timișoara, dar a revenit acasă, în Republica Moldova. Ce a determinat-o să facă acest pas, dar și care este experiența ei în domeniu aflați în interviul de mai jos.
Unda Liberă: A trecut deja o lună din 2023. Cum a început anul pentru tine?
Mihaela Iorgu: Era timpul să vină un nou an, cel puțin pentru mine, pentru că în astfel de momente eu realizez că trebuie să evoluez și să încep să fac ceva nou. Noul an a început cu scopuri bine definite, pe care le am de atins până la finele anului. Deja am început a lucra la ele. Asta mă bucură, pentru că sunt tipul de persoană care are multe idei și planuri în teorie, care nu ajung să fie puse în practică, pentru că „lenea e mare cucoană”. Mereu încerc să caut motivația din afară, ceea ce e greșit. Cea mai bună motivație vine din interiorul nostru.
Unda Liberă: Tu ai făcut studiile la Timișoara, în România. Ce te-a determinat să revii și să rămâi acasă?
Mihaela Iorgu: Nu mi-am dorit să depun la master, deoarece consider că în jurnalism înveți mai bine de pe teren. Astfel, am susținut licența și m-am întors în Republica Moldova în vacanța de vară. Planul meu era să mă întorc la Timișoara. Chiar îmi căutasem un post de muncă acolo. Însă, lucrurile s-au schimbat pe ultima sută de metri, când am depus CV-ul, fără vreo așteptare, la un post de radio din Republica Moldova. Am mers la interviu și am fost acceptată în calitate de reporter. Visul meu este să devin prezentatoare radio, iar acesta cu siguranță e un început bun pentru mine.
Unda Liberă: Cum început experiența ta in jurnalism?
Mihaela Iorgu: În al doilea an de studii lucram deja în domeniul jurnalismului, în presa scrisă. Cine eram atunci și cine sunt acum e o diferență foarte mare. Am început să fac practica la o revistă din Republica Moldova, iar peste ceva timp am primit oferta de a mă angaja ca editor. Eram editor, dar și reporter, am început să filmez comerciale și diferite proiecte interesante. Când am început să apar la cameră și să-mi aud vocea am decis că asta e pentru mine. Am mers la cursuri de dicție și m-am îndrăgostit de propria-mi voce. A început pandemia și ca să nu stau fără treabă, m-am gândit la propriul meu proiect, un podcast online, pe platforma Google Meet cu invitați din diferite domenii. După câteva podcasturi online am înțeles că ar fi timpul să încerc și ceva fizic. Aveam nevoie să ies din zona mea de confort și am creat podcastul cu genericul #laEAacasa pe pagina de Youtube a revistei Ea.md.
Unda Liberă: Ce înseamnă pentru tine podcastul #LaEAacasa?
Mihaela Iorgu: Podcastul #laEAacasa pentru mine este un „început”, dar este și acel masterat la care încă nu am aplicat, pentru că din fiecare episod eu învăț. Învăț să-mi controlez emoțiile, ticurile verbale, greșelile de exprimare și să fiu mai sigură pe mine.
Unda Liberă: Cifrele vorbesc de la sine. Ai depășit cifre cu trei zerouri în ultimele 3 episoade, de exemplu. Cea mai recentă ediție are aproape 12.000 de vizualizări. Cum te simți când vezi aceste numere?
Mihaela Iorgu: Este foarte plăcut atunci când văd că munca mea este apreciată, analizată și criticată. Când proiectul #laEAacasa nu va mai face parte din viața mea și voi mai ridica o treaptă în cariera mea, voi analiza primul și ultimul episod, cu siguranță, diferența va fi enormă!
Unda Liberă: Cum te pregătești de podcast? Cât timp îți ia?
Mihaela Iorgu: Depinde foarte mult de invitat, dacă cunosc invitatul atunci îmi ia mai puțin timp. Totuși, de fiecare dată mă informez. Citesc tot ce a fost deja scris despre invitat, vizionez interviuri. De asemenea, rețelele sociale îmi sunt de mare ajutor. Încerc să aduc în podcastul #laEAacasa atât invitați cunoscuți, cât și mai puțin cunoscuți, pentru că eu vreau să-i descopăr.
Unda Liberă: Când simți că podcastul a fost unul reușit?
Mihaela Iorgu: Podcastul e unul reușit atunci când discuția merge de la sine. Când și eu și invitatul ne simțim bine. Atunci când, în ciuda faptului că am pregătite întrebări în telefon, nu e nevoie să mă uit la ele.
Unda Liberă: Ce este mai greu in activitatea de jurnalist?
Mihaela Iorgu: Cu câțiva ani în urmă aș fi spus că cel mai greu este lucrul cu oamenii. Acum cred că cel mai dificil este să fii întotdeauna creativ. Eu lucrez la acest capitol, de exemplu încerc să citesc cât mai multe cărți. Ca eu să fiu unică și originală în mulțimea de jurnaliști, am nevoie de creativitate.
Unda Liberă: Ce alte activități practici?
Mihaela Iorgu: Sunt pasionată de fotografie, videouri, sport și cărți. Totodată, îmi place să fiu activă pe rețelele sociale, unde mai scriu și texte. Merg la cursuri de dezvoltare personală. La începutul anului 2023 am început cursul de moderatori de evenimente și discurs public, iar în februarie, peste câteva zile, încep un curs de engleză. Totuși, refugiul sau terapia mea e în sesiunile foto, mă gândesc chiar și în acest domeniu să mă implic mai mult.
Unda Liberă: Te vezi activând în continuare în domeniul jurnalismului?
Mihaela Iorgu: Da, cu siguranță. Acesta este domeniul care-mi place și în care sper să obțin tot ceea ce îmi doresc. Cel puțin, voi munci pentru asta. Vedem unde ajung.
Unda Liberă: Îți mulțumesc pentru interviu!
AUTOR: Livia Lapteacru, stagiară