MĂRȚIȘOR: Sărbătoarea primăverii în Republica Moldova

Cel mai așteptat sezon din Moldova este primăvara. Marcam începutul primăverii pe 1 martie angajându-ne în obiceiul minunat și vechi de a oferi un Mărțișor. Pe tot parcursul lunii martie, acest simbol norocos al primăverii este purtat aproape de inimă ca semn de prietenie înainte de a fi prins de o ramură de copac înflorit. De asemenea, există credință că dacă atunci vei pune sau dorință când vei agăța mărțișorul de ramurile pomului, aceasta se va îndeplini.

Simbolul marchează trecerea dinspre iarăși vară și poate fi întâlnit în diferite forme în tot spațiul geografic cuprins între Republica Moldova și Macedonia de Nord. Una dintre legendele asociate mărțișorului ne povestește cum în prima zi a lunii martie, Primăvara se plimba prin pădure și a văzut în zăpadă un ghiocel înflorit. A început să dea zăpada la o parte. Iarna s-a supărat și a suflat un vânt rece care a înghețat mărțișorul. Primăvara l-a acoperit cu mâinile sale ca să-l încălzească și s-a agățat de niște spini. A curs o picătură de sânge peste ghiocel, a topit zăpada de pe acesta, iar el a reînviat. Așa câștigă Primăvara bătălia cu Iarna în fiecare an, iar victoria este sărbătorită prin îmbinarea celor două culori – alb și roșu.

Pe lângă Mărțișor, în prima zi de primăvară se transmit și mesaje de 1 Martie. Mesajele transmise în această zi fac trimitere la simbolistica mărțișorului, la ideea de a renște a naturii și vieții. Urările de la început de primăbară sunt pline de bucurie, speranță și optimism.

În acest an “Mărțișorul” va fi sărbătorit în Moldova, ca și în anii precedenți începând cu data de 1 Martie. În această perioadă vom avea parte de târguri, concerte cu muzica vie sau instrumentală, cât și diferite evenimente care vor avea loc în toate sectoarele Chișinăului, în cadrul Festivalului internațional de muzică “Mărțisor – 2023”, care va avea loc în perioada 1 – 10 martie. Acest festival are scop de a ne reaminti adevăratele valori naționale și să ne arate cât de frumoasă este defapt, cultura noastră. Din acest motiv, organizatorii au pregătit un program divers, care include cele mai talentate colective naționale de muzică și dans, dar de asemenea și cei mai iscusiți meșteri în domeniul său.

AUTOR: Cătălin Bârlădeanu