Proiectul MILAP a luat naștere în 2019, la inițiativa Pascaru Production, cu finanțarea USAID și ambasada Suediei, care promovează cinematografia şi contribuie la formarea profesioniştilor în domeniu. Anul acesta, 30 de tineri au creat, pas cu pas, un film de scurtmetraj, printre care invitata de astăzi, Ludmila Hițuc, studenta anului II la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.
- Ce este MILAP?
- Deci MILAP este o platformă de dezvoltare a cinematografiei în Republica Moldova, menită să faciliteze apariția noilor locuri de muncă care nu necesită o pregătire specială, iar un exemplu relevant în acest caz ar fi costumeria. E proiectul la care pot participa diverse persoane din diverse domenii de activitate, care iubesc arta frumosului și care doresc să participe și să afle cât mai multe detalii din bucătăria cinematografică. Este o bună oportunitate de a te afirma și de a-ți crea un material pentru portofoliul tău cinematografic.
- Proiectul MILAP a durat 6 zile, ce ați făcut în decursul acestor zile?
- Primele 3 zile au fost mai mult axate pe partea oficială, am cunoscut participanții acestei ediții, am discutat despre tema care va fi abordată în scurtmetrajul pe care a urmat să-l realizăm. Ni s-au dat exemplu de scene de filme care se bazează pe tematica acestui MILAP pentru a ne inspira. A doua zi a urmat etapa scrierii scenariilor, a fost cel mai mare număr de idei de film, 28 de idei au fost anunțate. Le-am anunțat, am votat, și într-un final am ales un scenariu pe care a urmat să-l filmăm în două zile. Am găsit actorii, am repetat cu ei rolurile și deja în următoarele zile am filmat scurtmetrajul propriu-zis. În a șasea zi, a avut loc evenimentul de încheiere a proiectului. În cadrul căruia am vizionat împreună cu participanții MILAP-ului trailerul, iar mai apoi și scurtmetrajul integral la care băieții de la post producție au lucrat operativ, și l-au finalizat în câteva ore. Mai târziu a urmat etapa de decernare a certificatelor de participare.
- În fiecare an proiectul MILAP selectează o temă de referință, care a fost tema din acest an?
- Tema ediției din acest an a apărut spontan dintr-o discuție a lui Sergiu Pascaru cu mentora noastră, regizoarea din Germania Anja Kreis. ,,Ar fi cool să învățăm cum se filmează o scenă de sex” de la fraza asta a pornit crearea conceptului tematicii. Tema e actuală, îndrăzneață, și reflectă gândirea modernă.
- De ce s-a ales anume această temă?
- A fost ales acest subiect, pentru că la noi în Republica Moldova, sexul este un subiect tabu. La început au apărut întrebări precum: ,,Nu va fi asta ceva pervers?”, dar după lecția petrecută cu Anja Kreis am înțeles că o scenă de sex poate spune foarte multe despre un om, de la emoții până la preferințele gustative. Ne-am adunat un grup de tineri moderni, cu idei mărețe și diverse. Tema respectivă a fost cea care reflectă lumea noastră interioară, înflăcărată, pasionată și plină de emoții. Cu această idee am vrut să spargem stereotipurile, și mai ales că scurtmetrajul nostru s-a referit la o scenă de sex dintre două persoane de același gen.
- Proiectul MILAP s-a produs din 2 etape, cea teoretică și cea practică. Din perspectiva unei persoane care nu are tangență cu domeniul cinematografic, care a fost cea mai dificilă etapă?
- Cea mai dificilă etapă a proiectului MILAP a fost cea în care am trecut la procesul de producere a scurtmetrajului, deoarece au fost scene nocturne, nopți nedormite și zile pline de artă. Dar vreau să spun că într-adevăr nu îmi era somn, și nici timp nu prea era pe platou pentru a te obosi. Pe platou dacă ai timp liber însemnă că lucrezi nu foarte bine. Acolo este mereu de lucru și nu ai timp să te lenevești. Am fost foarte entuziasmată să văd cum se filmează și cum se acționează.
- Dintr-un reportaj publicat pe TVR Moldova, am aflat că la producerea scurt-metrajului ați fost repartizați pe departamente. Cum s-a produs distribuirea?
- Inițial organizatorii, au anunțat departamentele și fiecare participant s-a alăturat după interes. Am fost repartizați în următoarele departamente: regie, scenografie, costumerie, production, operatori, lunetiști, sunetiști. Eu am ales departamentul costumerie deoarece îmi place să combin ținutele și într-adevăr când privesc un film atrag atenția foarte mult la ținuta actorilor.
- Cine ar trebui să aplice la proiectul MILAP?
- Recomand persoanelor ce sunt interesate de crearea și producerea unui film. Proiectul MILAP este o adevărată bijuterie pentru Republica Moldova, pentru că la noi într-adevăr domeniul cinematografic este slab dezvoltat și puțin investesc în acest domeniu al artei. Organizatorii acestui proiect, în cadrul fiecărei ediții, încearcă să aducă persoane din exterior, ceea ce este fenomenal și binevenit să afli cum se lucrează în alte țări. Totodată, înveți și de la ei câte ceva.
AUTOR: Victoria Podgurschi