Maidanul Culturii – o expoziție de artă vizuală curatoriată de Tatiana Fiodorova și Vladimir Us

Iubitorii de frumos sunt invitați în perioada 4-25 martie, la Casa Zemstvei, la expoziția de artă vizuală Maidanul Culturii. Complementare programului de film Ukraine Uncut, organizat în cadrul Lunii Ucrainei în Europa, lucrările prezentate fac trimitere la evenimentele cheie ce s-au perindat pe parcursul unei perioade de aproape 2 decenii ale istoriei sale recente (Revoluția Portocalie, EuroMaidan, anexarea Crimerii și războiul din Donbas, războiul pornit de Rusia la scară largă în februarie anul trecut), care, la rândul lor, au contribuit la formarea Ucrainei drept unui stat modern și suveran, așa cum îl cunoaștem astăzi.

Având în calitate de reper transformările de ordin politic și tranziția economică din Ucraina, artiștii vin cu teme și subiecte ce fac trimitere la acele procese, cu un accent pe rolul culturii independente și educației într-un stat modern, subiectul revoltelor populare, soarta grupurilor etnice relocate, consecințele războiului desfășurat la scară largă în Ucraina și celui informațional, nevoia dezvoltării unui discurs anticolonial, și nu doar pe plan regional dar și european / internațional, posibile scenarii de viitor ș. a.

Materializate în tehnica fotografiei, artei video, performance-ului documentat cu mijloace video, lucrările incluse în expoziție produc o reflexie asupra situației actuale din jur și nu pot fi analizate separat de procesele politice locale și globale. Mai mult, manifestarea dată are intenția de a spune că arta contemporană, dincolo de un cadru instituționalizat (în lipsa căruia continuă să se dezvolte scena culturală independente din Ucraina[1]), organizat ierarhic și controlat (specific unor regimuri autoritare) sau manipulat de mecanismele pieței, ar trebui înțeleasă și păstrată drept ultim tărâm al libertății de exprimare în contextul actual ucrainean și cel moldovenesc.

Compartimentată în câteva secțiuni curatoriate de Tatiana Fiodorova și Vladimir Us, expoziția cuprinde lucrări foto, expuse în holul Casei Zemstvei, sub forma unui „Coridor umanitar” și o serie de lucrări video și instalații multimedia, care sunt prezentate în Clubul Casei Zemstvei. Programul expozițional este completat de vizite ghidate cu participarea curatorilor și prezentări ale artiștilor invitați în cadrul programului de rezidențe CHIOȘC AIR, urmând ca lucrările realizate de aceștia să fie și ele integrate în expoziție, pe parcursul desfășurării sale.

Participanți la expoziție: Alena Grom, Yuriy Hrytsyna, Nikita Kadan, KAR, Yehor Kucheruk, Sasha Kurmaz, Volodymyr Kuznetsov, Andriy Rachinskiy, Oleksiy Radynski, Daniil Revkovskiy, Mykola Ridnyi, R. E. P., Hanna Trofimova, Dmytro Zaiets

Curatori: Tatiana Fidorova, Vladimir Us

Luna Ucrainei în Europa este organizată  de Asociația Oberliht în parteneriat cu Coaliția Sectorului Cultural Independent din RM drept parte din Re-source! Ukraine, și este găzduită de Casa Zemstvei cu sprijinul Institutului Suedez și Trans Europe Halles. Programul de rezidențe pentru artiști CHIOȘC AIR și masa rotundă Cultura pe timp de criză beneficiază de suportul Fundației Erste, Fundației Culturale Europene și Fondului Noii Democrații.

[1] https://balkon.art/home/en/the-birth-of-culture-from-the-spirit-of-revolution/.

Program:

4 marie 2023, ora 17:00 – vernisaj

joi, 9, 16, 23 martie 2023, 16:00-19:00

sâmbătă, 4, 11, 18, 25 martie 2023, 16:00-19:00

Unda Liberă este partener media al evenimentului.