Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare a publicat lista proiectelor câștigătoare din domeniile cercetării și inovării pentru anul 2024. Astfel, 22 de proiecte ale cercetătorilor Universității de Stat din Moldova au primit finanțare pentru perioada 2024-2025. Vorbim despre cercetării care vor analiza sinteza celulelor de cancer, impactul schimbărilor climatice sau statutul elitelor basarabene în perioada țaristă, ori cum va arăta Chișinăul în format 3D.
Mai jos vedeți proiectele Universității de Stat din Moldova:
- „Sinteza și studiul noilor inhibitori autohtoni ai celulelor de cancer cu luare în considerare a activității antiproliferative și a toxicității” – responsabil academicianul Aurelian GULEA, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Chimie. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Evaluarea capacității de adaptare a stejarului (Quercus robur) și fagului (Fagus sylvatica), specii edificatoare a ecosistemelor forestiere în vederea atenuării schimbărilor climatice” – responsabil dr. habilitat Petru CUZA, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Genetică, Fiziologie și protecția plantelor. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Elaborarea instrumentarului de formare a competenței de utilizare a limbajului istoric în cultura comunicării” – responsabil dr. habilitat Alina FELEA, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Istorie. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Elitele basarabene sub dominație țaristă: statutul social-politic și mentalități colectiv (1812-1917)” – responsabil dr. habilitat Valentin TOMULEȚ, Universitatea de Stat din Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Elucidarea termodinamică și prezicerea sinergismului chimic în procese chimice complexe” – responsabil dr. habilitat Igor POVAR, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Chimie. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Sisteme dinamice monotone neautonome” – resposnabil dr. habilitat David CEBAN, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Matematică și Informatică „Valentin Andrunachievici”. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Nanoparticule dopate cu elemente rare pentru aplicații în imagistică biomedicală și terapia celulelor canceroase” – responsabil dr. Tamara POTLOG, Universitatea de Stat din Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Modelarea directă a fasciculului de electroni a elementelor optice difractive pe medii avansate bazate pe sticlele calcogenice nanostructurate și nanocompozite polimerice” – responsabil dr. Vladimir ABASKIN, Universitatea de Stat din Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Impulsionarea procesului decizional: depășirea limitelor și provocărilor sistemelor tradiționale de scoruri prin abordarea inteligenței decizionale integrate” – responsabil dr. Elena GUȚULEAC, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Matematică și Informatică „Valentin Andrunachievici”. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Mișcările aleatorii cu viteză finită și aplicarea lor pentru modelarea proceselor de difuzie în spațiile Euclid” – responsabil dr. Vladimir ABASKIN, Universitatea de Stat din Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Creșterea ratei de decontaminare a fluidului infectat prin canale de rotație sub dispersia radiației ultraviolete C prin materiale compozite” – responsabil dr. habilitat Nicolae ENACHI, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Fizică Aplicată. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Impactul schimbărilor climatice asupra gestionării resurselor de apă din Republica Moldova” – responsabil dr. Daniela BURDUJA, Universitatea de Stat din Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Conservarea în condiții de siguranță a germoplasmei unor specii rare din Moldova” – responsabil dr. Irina SFECLĂ, Universitatea de Stat din Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Procese social-economice și politice în Basarabia sub dominație țaristă (1812-1917)” – responsabil dr. Cristina GHERASIM, Universitatea de Stat din Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Dezvoltarea formulărilor contra fitopatogenilor tomatelor pe baza substanțelor naturale autohtone și a derivaților lor” – responsabil dr., Natalia SUCMAN, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Chimie. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Molecule bioactive cu potențial de aplicare în calitate de agenți antimicrobieni și antifungici ce conțin fragmente din compuși naturali sau medicamente” – responsabil dr., Vasilii GRAUR, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Chimie. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Eficientizarea tehnologiei de utilizare a producției vegetale secundare în calitate de fertilizant prin aplicarea preparatelor algale, cianobacteriene și bioorganominerale” – responsabil dr., Sergiu DOBROJAN, Universitatea de Stat din Moldova, organizația parteneră – SRL SCHIT-AGROMEV. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Obținerea și testarea noilor produse naturiste din plante medicinale pentru fortificarea sănătății umane” – responsabil dr., Tamara MERCIUCARI, Universitatea de Stat din Moldova, organizația parteneră – GȚ Melnic Cristin Victor. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Departamentul de Expertiză și Audit tehnologic în epurarea apelor uzate – o premieră în Republica Moldova” – responsabil dr., Petru SPĂTARU, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Chimie. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Biotehnologie complexă de management a rezilienței climatice a agrofitocenozelor vulnerabile la schimbările climatice” – responsabil dr., Ghoerghe JIGĂU, Universitatea de Stat din Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Elaborarea și fabricarea unei instalații avansate (high-tech) pentru sinteza și creșterea monocristalelor semiconductoare” – responsabil dr., Nikita SIMINEL, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Fizică Aplicată. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
- „Patrimoniul cultural 3D al mun. Chișinău (3D Tur)” – responsabil dr., Veaceslav SPRÎNCEAN, Universitatea de Stat din Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.