Republica Moldova și întreg poporul moldovenesc a ajuns să fie cunoscut în toată lumea datorită vastului său patrimoniu vinicol. Potrivit Wine of Moldova în anul 2020, vinurile Moldovei au obținut 956 de medalii la 32 de concursuri internaționale de profil, cel mai mare număr de distincții acumulate până în prezent. Vinul Moldovei a obținut cele mai multe medalii la concursurile Decanter World Wine Awards (DWWA) – 124 de distincții, International Wine Challenge – 77 de distincții și Galicja Vitis – 73 de distincții.
S-a dovedit de-a lungul timpului că turismul rural și vinificarea au un potențial măreț la noi în țară, de aceea în materialul de mai jos vă vom prezenta o listă cu cele mai vizitate vinării de pe teritoriul Republicii Moldova.
Reprezintă una dintre cele mai premiate vinării din Republica Moldova. Fautor Winery este o cramă de familie care se axează pe producerea vinurilor Premium din soiuri autohtone și internaționale, dar și cupaje unice în lume. Atât vinăria, cât şi plantaţiile sunt amplasate în microzona Tigheci, făcând parte din zona viti-vinicolă „Valul lui Traian” la Sudul Moldovei. Microzona Tigheci este una absolut unică, fiind foarte reuşită pentru producerea vinurilor de calitate atât albe, cât şi roşii. Denumirea „Fautor” își trage originea din limba latină şi semnifică „creator, autor”, purtând semnificația unei responsabilități maxime pentru calitate și abordarea personalizată a vinificatorului.
Adresă: Strada Mitropolit Petru Movilă 23/2, Chișinău 2004;
Telefon: 0691 40 920;
Castel Mimi reprezintă una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Moldova. Incluși în top 15 cele mai frumoase vinării din lume. Vinăria prezintă atât istorie, cât și arhitectură modernă celor 30.000 de vizitatori care vin în fiecare an din peste 80 de țări ale lumii.
Adresă: Bulevardul Dacia 1, Bulboaca 6512;
Chateau Vartely este un complex turistic modern, aflat la doar 45 km depărtare de Chişinău, în apropierea oraşului Orhei. În sala de degustare principală, aveți posibilitatea de a alege unul din cele două pachete de degustare, High Quality sau Selected Wines, pentru a cunoaşte vinurile de producţie Chateau Vartely. Cea de-a doua sală de degustare ”Colecţia Mondială” vă prezintă cea mai vastă colecţie din Republica Moldova de vinuri de pe cele 5 continente.
Adresă: strada Eliberării 170/b, Orhei
Fabrica este dotată cu tehnici de vinificație moderne și metode vechi încercate de-a lungul anilor, iar Et Cetera atinge succesul prin obținerea unor buchete complexe recunoscute pentru aromele și gusturile unicate. Vinăria oferă vizitatorilor vinuri incomparabile, caracterizate prin eleganță, excelență și distincție.
Volumul anual de producere – 150 tone de struguri;
Suprafața totală a viilor – 24,2 ha;
Soiuri de struguri roșii Merlot – 4,5 ha, Cabernet Frank – 1,4 ha, Feteasca Neagra – 4,5 ha, Saperavi – 1 ha, Carmenere – 2,4 ha, Cabernet Sauvignon – 4 ha, Pinot Noir – 1,2 ha, Marselan – 1 ha, Albarosa – 1 ha; Soiuri de struguri albi – Chardonnay – 1,2 ha, Sauvignon Blanc – 1 ha, Viognier – 1 ha; Portaltoi – Riparia Rupestris 101-14, 420A, SO4;
Vârsta medie a viilor – 4 ani; Densitatea plantației – 4000-6000 plante pe ha;
Adresă: L519, Crocmaz;
Perla vinificației moldave „Cricova” SA, reprezintă un complex subteran unic, bine-cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale uriașe, și mai ales prin vinurile sale excelente. „Cricova” este prima întreprindere din Republica Moldova, care produce vin spumant după metoda celebrului călugăr Pierre Perignon. Tehnologia „Methode traditionnelle” este un proces complex și delicat, care constă în, fermentarea secundară în sticlă și cu o maturare ulterioară cuvée.
Adresă: Strada Petru Ungureanu 1, Cricova 2084;
Vinoteca Decanter a fost înființată în anul 2019 și este un local ideal pentru wine and food pairing, oferind consumatorilor o mare varietate de vinuri autohtone, de toate categoriile. Vinurile casei pot fi degustate de client înainte de a le procura.
Adresă: Strada Alexei Şciusev 101, Chișinău;
Vinăria Basavin oferă o experiență frumoasă de degustare a vinurilor, într-o atmosferă caldă în compania bucatelor oferite de cultivatorii și fermierii locali. De asemenea, există posibilitatea unică de a degusta vinurile la aer liber, cu o vedere deosebită, spre plantațiile de vie ce se extind până la linia orizontului. Vinurile combinate cu ospitalitatea și nivelul calitativ de organizare al evenimentelor transformă vizitatorii unici în oaspeți fideli ai Vinăriei Basavin.
Adresă: Strada Mihai Eminescu 40, Chișinău 2012;
Născute pe podgoriile Pojoganei, din iscusința unui oenolog pasionat, vinurile lui Mihai Sava păstrează cu sfințenie tradițiile străvechi ale Costeșilor.
Vinificatorul Mihai Sava a evoluat de la producerea vinului de casă, pe care îl vindea în vrac, la lansarea vinului îmbuteliat sub brand propriu. După ce în 2016 a modernizat procesul de producere, Mihai Sava privește cu optimism în viitor, vinul său fiind înalt apreciat de experți dar și de amatori ai vinului atât în Moldova cât și în străinătate.
Adresă: str. A. Mateevici 1-3, Costești;
Telefon: 0693 09 134;
Vinăria Taraclia a fost fondată în 1955 și se află în sudul Moldovei în orașul Taraclia. Inima vinăriei este colecția de vin, compusă din 10 mii de sticle de vinuri din anii 1960-2000. Cea mai veche sticlă de vin e cu roada anului 1906.
Adresă: ул. Вокзальная 74, Taraclia 7400;
Vinăria Brănești este amenajată într-o veche mină de calcar, galeriile căreia se întind pe o distanță de 75 de km și sunt dispuse pe o suprafață de 75 de ha. Majoritatea producției de vin este exportată în China, SUA, Polonia, Germania, România, Belarus, Kazahstan, Ucraina, Ţările Baltice, etc.
Adresa: Republica Moldova, MD-3515, r. Orhei, s. Brănești;
Telefon: 0691 64 445;
REDACTOR: Mădălina Solomon