Lista celor mai speciale muzee din Republica Moldova

Republica Moldova se poate mândri cu un număr vast de muzee care se diferențiază atât prin tematică, cât și prin istorie, însă nu toate prind aceeași distincție. O listă a celor mai speciale muzee vă prezintă  edificiile care pot fi vizitate de oricine.

1.Conacul lui Manuc Bei

Conacul lui Manuc Bei este amplasat în orașul Hîncești din partea central-vestică a Republicii Moldova, acesta include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe ș.a. Este un monument de arhitectură înscris în Registrul monumentelor de cultură al Republicii Moldova.

Conacul a fost ridicat de către urmașii negustorului Manuc Bei Mîrzaian, fiul Murat și nepotul Grigore. La începutul anilor 1970 a început restaurarea Castelului Vânătoresc, iar în 1979 a fost transformat într-un muzeu istorico-etnografic, având peste 20 de mii de exponate, mai multe încăperi cu diverse tematici, la parter fiind obiecte din perioada sovietică, câte ceva despre Grigore Cotovschi, dar și porturi populare din secolul al XIV-lea.

 

Sursa foto: www.manucbey.md

Adresa:

str. Mitropolit Varlaam 51, Hînceşti

 

2. Muzeul găgăuz de istorie și etnografie „Dumitru Cara Ciobanu”

La doar 110 km de Chișinău, în satul Beșalma, Găgăuzia, se găsește valorosul Muzeu de Istorie şi Etnografie „Dumitru Cara Ciobanu” a unicului popor ortodox de origine turcică. Acesta a devenit faimos datorită colecției sale vaste de materiale din istoria, viața și cultura poporului găgăuz care locuiește în Republica Moldova.

Una din personalitățile de vază a acestui popor mic a fost Dumitru Cara Ciobanu, scriitor și bun cunoscător al culturii și folclorului gagauz. În timpul vieții sale și-a consacrat activitatea prosperarii acestei culturi.

Câteva săli sunt destinate publicațiilor scriitorilor și poeților găgăuzi, iar cele mai importante piese din acest muzeu reprezintă colecția de filme de epocă, produse în timpul evenimentelor în coloniile găgăuzilor din stepa Bugeacului, filme care pot fi vizionate într-un mic cinematograf din incinta muzeului. Spre surprinderea vizitatorilor, ghizii acestui muzeu sunt copiii lui Dumitru Cara Ciobanu, care povestesc cu o deosebită pasiune despre găgăuzi.

Sursa foto: www.prospect.md

Adresa:

satul Beşalma, Comrat

3. Casa-muzeu ,„Alexandr Pușkin

Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin” este un muzeu și monument de arhitectură de valoare națională, inclus în Registrul de monumente de istorie și cultură a municipiului Chișinău.

În Chișinău, casa-muzeu a marelui poet a fost deschisă pe 10 februarie 1948; aici sunt expuse materiale referitoare la viața poetului din Chișinău – tablouri, printuri, obiecte a artei decorative de la sfîrșitul secolului  al XVIII-lea și începutul secolului XIX, sculpturi, precum și ediții ale operelor sale scrise în Basarabia.

sursa foto: www.casamare.md

Adresa:

str. A. Pann, 19, Chișinău

4. Muzeul de meșteșuguri din satul Vancea

Din anul 1984, în satul Ivancea activează „Muzeul meșterilor populari”. Acesta este situat într-un conac vechi al boierului Balioza.

În muzeu este organizată o expoziție permanentă, dedicată tradițiilor populare moldovenești. Într-o sală, sunt expuse obiecte din ceramică roșie și neagră. În alta – o colecție de piese unice de metal. În decurs de mai multe secole, în această localitate, meseria de fierar a fost cunoscută prin măiestria lor. În plus, în muzeu se arată clar posibilitățile artistice de prelucrare a pietrei.

Muzeul are o sală specială decorată cu covoare țesute acasă și îmbrăcămintea lucrată de mâinile iscusite a meșterilor. Se privește exotic prelucrarea artificială a pielicelelor și coarnelor de animale.

sursa: www.prospect.md

Adresa:

Raionul Orhei, satul Ivancea

5. Selfie museum

Un loc destinat selfie-urilor este deschis și la Chișinău, acesta prezintă 18 variante de decor pentru fotografii, printre acestea se numără: avionul roz, odaia cu iluzie optică, leagăn din banană uriașă și multe altele.

Ideea proiectului aparține la doi tineri din Chișinău, care, timp de câteva luni au reușit să își materializeze visul de creare a unui muzeu.

sursa foto: www.giftcard.md

Adresa:

str. Mihai Eminescu 55, Chișinău

6.Muzeul Gloria Muncii al Regiei Transport Electric Chișinău

,,Regia transport electric” din Chișinău a deschis ușile în anul 1974 în clădirea unde se deapănă istoria transportului care a circulat pe străzile Chișinăului.

Clădirea cu trei etaje, ornată cu cărămidă, construită în anii 1913-1916, situată la intersecția străzilor Columna și Mihai Viteazu, astăzi, are scopul de a dezvălui în amănunte cum s-au depănat anii din istoria transportului public electric. Aceasta a fost construită pentru Biroul Societății pe Acțiuni belgiene, care în acea perioadă, a lansat în oraș primul transport electric – tramvaiul.

sursa foto: www.rtec.md

Adresa:

str. Columna, 169, Chișinău

7. Muzeul de Istorie Militară

Muzeul de Istorie Militară a Moldovei subordonat de către Ministerul Apărării al Republicii Moldova funcționează din anul 1995. Misiunea instituției de natură cultural-științifică este de a colecta, conserva și valorifica bunurile cultural-istorice și a reflecta prin intermediul pieselor muzeale evoluția istoriei și artei militare naționale.

Printre exponatele muzeului se numără: arme; piese de harnașament și vestimentație militară, tehnică militare, obicte heraldice, imagini originale, documente de epocă, hărți, etc. Muzeul mai deține o Expoziția de bază privind teroarea sovietică și un memorial Capul de Pod Șerpeni. Instituția editează revista de istorie militară Cohorta. Sunt disponibile pentru vizitatori mai multe expoziții tematice temporare.

sursa foto: www.army.md

Adresa:

Str. Tighina 47, Chișinău

8. Muzeul de istorie a orașului Chișinău

Turnul de apă este un monument de arhitectură și artă de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Edificiul a fost zidit la sfârșitul secolului al XIX-lea după un proiect întocmit de Alexander Bernardazzi, pe cel mai înalt punct al orașului din acea perioadă. Muzeul este cunoscut ca Turnul de apă, deoarece aici la început își avea sediul instituția furnizoare de apă potabilă din orașul gubernial.

În prezent muzeul orașului Chișinău, turnul găzduiește expoziția „Istoria orașului”, exponatele căreia datează din intervalul secolelor XV-XX. De asemenea, pe ultimul nivel al castelului de apă se organizează deseori expoziții de picturi, fotografii, vernisaje, și chiar concerte.

sursa: www.casamare.md

Adresa:

str. Alexei Mateevici, 60a, Chișinău

9. Muzeul Național de Literatură ,,Mihail Kogălniceanu”

Edificiul a fost creat în toamna anului 1965 sub egida Uniunii Scriitorilor din Moldova. Cele mai multe piese din fondul muzeului au fost acumulate între 1965 și 1991 în urma activităților de cercetare și colectare a manuscriselor, documentelor, cărților rare, periodicelor etc. de către echipa de muzeografi ai instituției, și constituie circa 230 de mii de piese.

În prezent, muzeul nu are o expoziție permanentă și programul include doar expoziții temporare, care sunt de obicei tematice, dedicate anumitor personalități literare de la est de Prut sau pentru comemorarea unor evenimente; durata expozițiilor aniversare au durata de cel mult 5 luni.

sursa foto: www.mnl.md

Adresa:

str. Alexei Mateevici 79, Chișinău

10. Muzeul Tehnicii de Calcul

Muzeul Tehnicii de Calcul a fost deschis din dorința de a învăța totul în rădăcină pentru asamblarea primului calculator de a 2-a generație. Iar colecția de 3 calculatoare de diferite generații a crescut și s-a transformat într-un muzeu.

Muzeul conține mai mult de 200 de exponate, dintre care se numără: calculatoare functionabile, inclusiv cele făcute în Moldova.

sursa foto: www.visit.md

Adresa:

str. Academiei 5, Chișinău

AUTOR: Maria Doagă