Lansarea cărții „RELAȚIILE ȚĂRII MOLDOVEI CU AȘEZĂMINTELE ORTODOXE DIN STRĂINĂTATE, semnată de Viorel BOLDUMA și Maxim MELINTI

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea cărții „RELAȚIILE ȚĂRII MOLDOVEI CU AȘEZĂMINTELE ORTODOXE DIN STRĂINĂTATE (sfârșitul sec. al XIV-lea – sec. XVII –lea), semnată de Viorel BOLDUMA și Maxim MELINTI. Subiectul de cercetare al acestui studiu sunt relațiile Țării Moldovei cu patriarhiile Apostolice, cu mănăstirile athonite, cu Frăția ortodoxă din Lvov și cu centrul ortodox de la Kiev, în persoana lui Petru Movilă, Mitropolit al Kievului.

Lucrarea conține introdocere, trei capitol, anexe, bibliografie selective, lista de abrevieri și un glosar, în care este explicate terminologia bisericească, indice de nume și toponime. Prima ediție a acestei scrieri a văzut lumina tiparului în anul 2018, noua ediție este revizuită și îmbogățită cu informații suplimentare. Lucrarea este predestinată istoricilor, profesorilor, studenților facultăților de istorie și teologie, publicul larg, interesat de subiectul dat etc.

Prezintă autorii: Viorel BOLDUMA, profesor de istorie, lector universitar; Maxim MELINTI, preot, dr. în istorie, parohul bisericii „Acopământul Maicii Dimnului” din s. Ghidighici.

Invitați: Valentin CONSTANTINOV, dr. hab. în istorie; Igor CERETEU, dr. hab. în istorie; Alina FELEA, dr. hab. în istorie; Ion EREMIA, dr. hab. în istorie; Anatol PETRENCU, dr. hab. în istorie, președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din RM; Eduard POTÂNGA, directorul editurii Lexon-Prim; Vlad MISCHEVCA, dr. în istorie; Ion NEGREI, cercetător științific, istoric, om politic;
Cristina GHERASIM, dr. în istorie; Viorel COJOCARU, preot, dr. în filosofie.

Evenimentul se va desfășura la data de 23 ianuarie 2024, ora 14:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova (Chișinău, str.31 august 1989, 78, blocul 2, Sala Arte și Hărți).