Lansarea antologiei „Poezia Românească după 1945” în cadrul evenimentelor culturale dedicate Zilei Naționale a Lecturii

Ziua Națională a Lecturii este o sărbătoare specială creată pentru a sărbători bucuria și importanța lecturii. Cu această ocazie, în incinta Universității de Stat, s-a desfășurat a lansarea antologiei „Poezia Românească după 1945”, în patru volume, semnate de către antologatorul român, Ion Pop. Această zi a fost marcată pe 14 februarie, fiind și prima ediție dedicată acesteia, ca urmare a deciziei Parlamentului din 31 martie 2022. Evenimentul a fost organizat de Editura „Știința” și Uniunea Editorilor din Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Această zi este importantă pentru a reaminti tuturor cât de important este să poți citi, indiferent de vârstă sau de origine. Lectura are numeroase beneficii care pot ajuta la îmbunătățirea bunăstării mentale și a succesului academic. Acestea fiind spuse, în cadrul evenimentului, a avut loc lansarea volumelor „Poezia Românească după 1945”, totodată, participanții având parte și de un recital poetic, unde mai târziu au avut ocazia să primească autografe de la antologistul, Ion Pop.

„Pe 31 martie 2022, în scopul promovării și încurajării lecturii, Parlamentul declarat ca ziua de 14 februarie să devină Ziua Națională a Lecturii, în această zi fiind și ziua de naștere a poetului, Grigore Vieru. Suntem convinși că participarea la această manifestare a reprezentanților de marcă a literaturii române, de pe ambele maluri ale Prutului, poate fii un pretext pentru lecturile publice individuale, personale zilnice. ” a menționat Gheorghe Prini, președintele Uniunii Editorilor din Republica Moldova.

Prezent la eveniment a fost și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, reliefând despre importanța acestei lansări și a lecturii: „Antologia de poezia românească pe care o lansăm astăzi, îngrijită de domnul Pop, presupun că este de fapt un mesaj al poeților de după 1945, pentru generațiile viitoare. Ceea ce ne dorim foarte mult este ca tinerii să îndrăgească poezia, cartea, și sunt sigur că astfel de evenimente contribuie esențial la acest fapt.”

Antologia „Poezia Românească după 1945” a reunit în cele patru volume poezia contemporană românească a 272 de scriitori atât din România, cât și din Republica Moldova.

Un alt invitat special, prezent la evenimentul dedicat acestei zile a fost și Ion Bogdan Lefter, poet, critic și istoric literar român, care a subliniat despre importanța universității ca loc protector a culturii.

Precizăm că, lectura poate oferi o evadare din realitate pentru cei care au nevoie de o pauză sau de liniște. Chiar dacă nu ai chef să iei o carte imediat, Ziua Națională a Lecturii oferă tuturor posibilitatea să vadă lucrurile dintr-un punct de vedere pozitiv. În acest sens, cu ocazia acestei celebrări, USM a lansat Campania „Primește și dăruiește o carte”, prin care îndeamnă tinerii să citească în timpul liber, în holurile blocurilor de studii fiind expuse cărți, pe care studenții și nu doar, să le poată citi în pauze.

AUTOR: Mihaela Mereneanu