Victoria Buțco este o tânără din orașul Fălești studentă în anul trei la Universitatea Paul Valéry Montpellier 3, la Facultatea de Administrație Economică și Socială din orașul Montpellier, Franța. Tânăra se află de trei ani în Franța, ea ne spune despre experința ei în calitate de student străin și etapele pe care trebuie să le treci pentru a ajunge un student cu acte în regulă în Franța.
Toate acestea și nu numai aflați în interviul următor.
Unda Liberă: Studiile peste hotare sunt o decizie importană. Cum să treci peste grijile și frica de a aplica într-o altă țară?
Victoria: E absolut normal să simți frică înainte de a lua o decizie importantă, mai ales când nu știi ce schimbări te așteaptă. Ca să-i faci față, cred că ar trebui să înțelegi scopul acestei decizii, să găsești acel “de ce?”. Vei putea acționa cu mai multă încredere, odată ce vei conștientiza care sunt așteptările tale de la studiile peste hotare și de ce e important pentru tine să înveți acolo.
UL: Când ai început pregătirea pentru admitere și cum a avut loc aceasta ?
Victoria: În clasa a 11-a știam deja că vreau să-mi continui studiile în Franța. Din acest motiv, am realizat cursuri intensive de limba franceză, am susținut examenul internațional de recunoaștere a limbii franceze și în ultimul an de liceu am început pregătirea dosarului de admitere.
UL: Care este procesul depunerii a documentelor pentru universitate?
Victoria: Pentru depunerea documentelor am apelat la agenția Campus France din Moldova, care se ocupă cu promovarea învățământului superior din Franța și acompaniază studenții străini în procesul de înscriere.
UL: La ce trebuie să fie pregătit un student străin odată ce ajunge în Franța?
Victoria: Din propria experiență pot spune că e mare probabilitatea să te streseze demersurile administrative pe care le ai de făcut odată ajuns în țara X. Trebuie doar să te organizezi și să le rezolvi pe rând. O altă realitate cu care te poți confrunta e că, la început, nu vei avea atât de multe persoane cunoscute precum acasă și s-ar putea să ai momente în care să te simți singur. Urmează perioada de adaptare, care decurge mai mult sau mai puțin dificil de la o persoană la alta.
UL: Care sunt posibilitățile unui student străin de a găsi un loc de trai în Franța?
Victoria: În cazul în care ești cetățean UE, poți beneficia de un loc de trai în cadrul CROUS – centre regionale care se ocupă cu acompanierea studenților în obținerea unei cazări, ajutoare sociale, burse și altele. De asemenea, există reședințe studențești și posibilitatea de a închiria o locuință privată.
UL:Cum decurge un curs la facultatea ta?
Victoria: La cursurile magistrale, în mare parte, studenții fac cunoștință cu noul conținut, pe care îl aplică ulterior în cadrul orelor de grup. De obicei, am cursuri dinamice și interactive, alteori țin de teorie și devin monotone. Depinde de disciplină și modul de predare.
Ul: Ce momente au fost o descoperire culturală și educațională pentru tine odată ce ai ajuns în Franța?
Victoria: Tare bună întrebarea asta. În fiecare țară și cultură găsești anumite elemente specifice, Franța nu e o excepție. Cred că unul din primele lucruri care m-au marcat, mai ales la universitate, este deschiderea francezilor și ușurința cu care se exprimă. Opinia studenților e luată în calcul și orice întrebare sau sugestie nu rămân ignorate. Indiferent că vorbim despre politică, economie, domeniul transporturilor, al învățământului și altele, francezii știu să-și exprime dezacordul și să-și apere drepturile. O altă descoperire a fost individualismul lor. Cel puțin pentru mine, francezii sunt cu adevărat pe cont propriu, direcți și nu obișnuiesc să se apropie emoționali față de ceilalți.
UL: Ce deosebiri are sistemul universitar din Franța?
Victoria: Instituţiile de învăţământ superior din Franţa sunt împărțite în mai multe categorii, principalele fiind universităţile, şcolile profesionale (care pregătesc studenții pentru cariere în domenii precum inginerie, arhitectură sau turism) şi prestigioasele Les Grandes Écoles. Diferă și modalitatea de notare : nota maximă aici este 20. În unele universități există sistemul de compensare a notelor. Asta înseamnă că notele mai mari obțunte la alte discipline îți pot compensa o notă negativă la un obiect anumit și în acest fel, poți valida semestrul.
UL: Ce oportunități îți oferă universitatea ta?
Victoria: Universitatea la care studiez îmi oferă posibilitatea să îmi organizez orarul cursurilor după bunul plac. În acest mod, pot să echilibrez cursurile în așa fel, încât să nu fiu prea încărcată în unele zile comparativ cu altele. De asemenea, facultatea pe care am ales-o îmi permite să descopăr mai multe domenii, cum ar fi : economie, sociologie, politică, drept. Astfel, mă pot dezvolta pluridisciplinar.
UL: Fiind studentă în anul 3 și făcând o retrospectivă a primelor săptămâni la facultate, ce sfat ți-ai oferi?
Victoria: Să cred cu dârzenie în capacitățile mele și să îndrăznesc să merg la risc. Orice drum necunoscut e o provocare, dar odată ce începi să îl descoperi, înțelegi că devii o versiune mai bună a ta.
UL: Îți mulțumesc pentru timpul acordat!
Victoria: Cu mare plăcere.
***Interviu realizat de Irina Vavulea