Interviu. Petru Donică: „Dacă ai un vis, trebuie să muncești pentru el”

Petru Donică este tânărul care la ai săi 24 de ani a reușit să-și deschidă propria școală de fotbal în Chișinău. El ne-a oferit un interviu în care ne povestește despre ce l-a motivat să aleagă acest drum și care sunt scopurile sale pe viitor.

1. Ce te-a motivat să deschizi propria școală de fotbal?

P.D.: De mic copil am visat să ajung un mare jucător de fotbal, dar din cauza unor accidentări, nu am reușit să urmez această carieră. Acum 2 ani am început să antrenez la un club de fotbal, ca hobby, iar cu fiecare zi care trecea îmi oferea mai multă încredere de a-mi stabili un nou scop și anume de a-mi forma fotbaliști de calitate. Apoi, au avut loc niște schimbări la acel post de muncă, iar în urma acestora practic am fost limitat în a mă dezvolta. Aveam idei, dar nu le puteam pune în practică, astfel am decis să realizez propriul proiect pentru a le implimenta.

2. După cum bine știm în Chișinău există mai multe școli de fotbal, ce vă diferențiază de acestea?

P.D.: La noi accentul se pune pe dezvoltarea jucătorilor, abilităților și calităților acestora, dar din pacate în multe școli de la noi accentul merge pe rezultate, chiar de la vârste mici.

3. Ce calități trebuie să posede un antrenor bun?

P.D.: Un antrenor trebuie să-și cunoască echipa, să-și cunoască fiecare jucător, cum răsuflă fiecare. Pe lângă asta trebuie să-și motiveze elevii constant.

4. Cum se construiește și cum se motivează o echipă?

P.D.: Construcția unei echipe vine prin respectul unuia față de celălalt. Încrederea colegului de lângă tine este esențială, iar motivația se face reciproc, se face prin competiție și prin încredere.

5. Pe ce se pune accent în cadrul antrenamentului?

P.D.: În cadrul antrenamentelor de fotbal punem accent pe disciplină, pe dezvoltarea calităților tehnice, tactice, psihologice și fitness.

6. Ce categorie de vârstă antrenezi?

P.D.: Categoria de varstă pe care o antrenez este de până la 13 ani.

7. Ca în oricare afacere, pot apărea situații neprevăzute și uneori lucrurile nu decurg conform planului. Cum faci față provocărilor întâlnite pe parcursul activității?

P.D.: Mereu vor fi urcușuri și coborâșuri, dar trebuie să acționăm cu calm la fiecare situație care apare, fie ea cu influență pozitivă sau negativă. Vom munci din greu pentru a stabiliza situația și nu ne vom da bătuți niciodată.

8. După părerea ta, care este secretul pentru a avea o afacere de succes?

P.D.: Secretul pentru a realiza o afacere de succes ar reprezenta pasiunea și dorința cu care te implici în tot ceea ce faci. Pe lânga pasiune, e nevoie de dorință și să muncești din greu pentru a-ți atinge scopurile. Nu trebuie să te oprești niciodată din ceea ce faci.

9. Ce planuri ai pe viitor?

P.D.: În viitorul apropiat, dorim sa creăm o comunitate fotbalistică cât mai mare. Dorim ca noul proiect să i-a amploare, să creăm o echipă performantă și să fie peste tot echipele de la noi. Personal vreau să-mi extind cunoștințele legate de fotbal, să obțin licențele necesare pentru a performa împreună cu echipa, astfel încât să formăm jucători pentru echipa națională a țării.

10. Ce sfaturi i-ați da persoanelor care doresc să pornească pe acest drum?

P.D.: Dacă ai un vis, trebuie să muncești pentru el. Cu pasiune și dorință orice e posibil. Nu trebuie să asculți pe cei din jur, dar să-ți asculți inima, să faci ceea ce iubești și ceea ce știi mai bine.

AUTOR: Cristina Doni, studentă la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, anul II