
La concertele Orchestrei Naționale de Cameră de la Sala cu Orgă , viola 3 o găsiți direct pe mijloc, față în față cu dirijorul. Ludmila Margine de mulți ani ocupă această poziție și ne bucură cu muzică clasică la evenimente de anvergură nu doar în Sala cu Orgă, dar și în componența unui quartet cu coarde.
1. Unde ai învățat să cânți la vioară?
Am luat lecții de vioară de la șase ani. După am terminat liceul „Ion Creangă” și Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” și după Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
2. Ai avut din copilărie interesul pentru muzică sau este rezultatul unei munci acerbe din partea ta și a părinților?
Niciodată nu m-am gândit din așa punct de vedere, de când am început să cânt la vioară mi s-a părut normal să continui, a devenit parte din mine.
3. Dintre toate compozițiile muzicale universale, pe care ai alege?
E complicat să aleg, totuși cu opera lui P.I. Ceaikovski, Serenade, am multe amintiri.
4. Ce ai recomanda să asculte unei persoane care vrea să-și cultive un bun simț al muzicii clasice?
W.A.Mozzart, I.S.Bach, valsurile lui Johann Strauss, polcile și mazurcile lui Chopin, P.I. Ceaikovski, S. Rahmaninov.
5. Care sunt greutățile prin care trece un muzician în Moldova?
Dificultăți în ziua de astăzi probabil sunt în mai multe domenii, de asemenea și în ramura culturii. Banii „acel salariu mizer”, care nu acoperă cheltuielile zilnice. Deci, muzicienii nu sunt valorificați.
6. Ce greutăți ai întâmpinat personal activând muzician la noi, în Moldova, de care nu ai avut parte când ai cântat în străinătate?
Greutățile, ar fi „mă repet” financiare…de exemplu procurarea unui instrument bun de meșter, ceea ce este enorm de important în cariera unui muzician, în cazul meu „viola, arcusul, corzile și multe alte mici detalii” care sunt destul de scumpe și care au fost procurate cu greu, cu datorii. Lucru care dupa hotare ar fi mai simplu datorită salariilor mai mari decât în Moldova.
7. Cum putem ajuta artiștii noștri în contextual problemei evidențiate? Am în vedere oamenii simpli, iubitorii de muzică.
Aprecierea si dragostea de artă și de frumos este suficient pentru un artist.
8. Care sunt cele mai mari greșeli făcute de publicul moldav la concert?
Nu vreau să mă axez pe ceea ce nu e corect, cred că cel mai îmbucurător fapt este că lumea vine la spectacole.
9. Ce-ți place mai mult în publicul nostru decât în cel strain?
Imi place ca in ultimul timp avem sălile pline, asta bucură. Deși un artist cânta cu drag chiar dacă în sala ar fi un singur spectator.
10. Având un fiu la gimnaziu, care are disciplina muzicii în programul școlar, cum crezi, este de ajuns informația și abordarea de care au parte copiii la școală pentru a le crea dragostea sau macar interesul pentru muzică?
Mie mi-ar plăcea ca in liceele care nu au profilul muzical să fie mai puțină teorie și mai multă muzică. Pentru că elevii să fie cunoscuți cu mai mulți compozitori si lucrări muzicale. De asemenea, ar fi minunat sa sune muzica și in timpul repauselor. Ceva placut, pe înțelesul copiilor.
Îți mulțumesc.
AUTOR: Victoria Gherman