INTERVIU cu Daniela Moraru, absolventă a programului FLEX

Acest program, denumirea completă fiind Future Leaders Exchange este sponsorizat de guvernul Statelor Unite ale Americii pentru elevii de liceu din Europa și Eurasia. Acest program oferă posibilitatea de a călători în USA pe un termen de un an academic complet cu oportunitatea de a avea o nouă familie gazdă, care pe parcursul acestui timp le vor ghida și le vor face cunoștință cu țara posibilităților. Iar, Daniela Moraru în vârstă de 18 ani este curajoasa care din propria inițiativă a participat la acest program pe parcursul perioadei 2021-2022 și a obținut succes indiferent de greutăți și teste.

Patricia Jereghi: Cine te-a motivat să aplici la proiectul FLEX și de ce ai avut nevoie ?

Daniela Moraru: Am decis să aplic în urma unei conversații cu un voluntar al corpului păcii James Tiger care mi-a spus despre existența acestuia. Eram în clasa a VII-a când a avut loc conversația iar în clasa a IX-a nu am ezitat și am aplicat, deoarece îmi doream enorm să fac un schimb de experiență pentru un an în America, mi se părea că este un lucru superb și neîntâlnit în Moldova de obicei. În linii generale, am avut nevoie de o engleză la nivel basic și mult curaj… dacă ai acestea două poți aplica cu siguranță!

Patricia Jereghi: În ce a constat pregătirea ta pentru acesta?

Daniela Moraru: Nu a fost una exactă aș zice, fiind că toate abilitățile pe care le-am căpătat pe parcursul anilor m-au ajutat să ajung în finală. În primul rând mi-a plăcut engleza din clasele primare și am depus efort pentru a cunoaște în limita posibilității această limbă, iar în al doilea rând curajul, dar acesta ține mai mult de personalitatea mea. Însă câteva etape esențiale au trebuit trecute, cum ar fi un test simplu de cunoaștere a limbii engleze, după care au fost 3 întrebări eseu  în această, iar a treia etapă a fost una mai complexă, care a constat într-un interviu cu un american, o anchetă medicală, notele de la școală și altele.

Patricia Jereghi: Deci după ce ai fost selectată chiar din Washington, DC, ți-ai pregătit toate actele necesare și ai plecat departe de tot ce îți era drag, ce impresii ți-ai făcut când ai ajuns acolo pentru prima dată?

Daniela Moraru: Prima impresie a fost una pozitivă, din cauză că am avut norocul să stau într-o familie foarte primitoare și care a reușit să îmi arate adevărata față a culturii americane, dar, pe de altă parte totul era nou pentru mine, chiar și lucrurile pe care le facem de zi cu zi, acolo mi s-au părut diferite, însă m-am adaptat destul de repede.

Patricia Jereghi: Interesant, și ce fel de ocupații ai avut acolo, diferit de Republica Moldova?

Daniela Moraru: M-am ocupat cu tare multe activități extracurriculare, cum ar fi baschet, cross country, am făcut public speaking pentru că eram parte a clubului de speach, am făcut activități de voluntariat, de asemenea, am călătorit foarte mult pe teritoriul Statelor Unite și am încercat să savurez cât mai mult din această experiență unică.

Patricia Jereghi: Dar în Moldova nu ai avut ocazia să practici asemenea activități?

Daniela Moraru: Cu siguranță, însă la noi în țară nu este pus atât de mult accentul pe acele activități extracurriculare.

Patricia Jereghi: Observ că ești extrem de mulțumită de această oportunitate, dar revenirea acasă cum a fost pentru tine?

Daniela Moraru: Când am revenit mi-a fost destul de greu să mă încadrez, situația aceasta a durat în jur de jumătate de an, deoarece eram clasa a XII-a când am revenit și am trebuit să dau toate restanțele acumulate la obiectele pe care nu le-am avut în America, pe lângă asta, toți eram interesați de acest program și participam la diferite evenimente în care îmi expuneam gândurile și experiențele.

Patricia Jereghi: După absolvire unde ți-ai continuat studiile și cu ce impresii ai rămas în urma studierii pe parcursul a unui semestru?

Daniela Moraru: Am rămas în Republica Moldova, dar eram un pic stresată, deoarece eram deprinsă cu conceptul de libertate în State și cu exprimarea opiniei în totalitate, însă am observat că în Republica Moldova această sferă nu este dezvoltată.

 

Patricia Jereghi: Pe final, ce le-i sfătui celor ce doresc să aplice la programul FLEX?

Daniela Moraru: Vreau să le spun că trebuie să aibă curaj și dacă doresc să-și pună abilitățile la încercare atunci programul FLEX este o variantă potrivită, vor învăța să existe de sine stătător într-o țară complet străină și diversă. Și nu în ultimul rând, vreau să-i mulțumesc mult familiei din Statele Unite ale Americii pentru tot ce au făcut pentru mine, îi sunt extrem de recunoscătoare.

Patricia Jereghi: Îți mulțumesc pentru răspunsuri și îi doresc mult succes pe viitor, curajul mereu să te însoțească!

Daniela Moraru: Eu îți mulțumesc enorm pentru invitație!

AUTOR: Patricia Jereghi

P.S. Toate pozele sunt preluate din arhiva personală a Danielei Moraru