Adrian Sîrbu este din raionul Cantemir, satul Cociulia, iar pasiunea pentru dans, a moștenit-o de la familia sa, oameni care iubesc și apreciază artele frumoase. A urmat Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, iar în prezent se bucură de o activitate frumoasă în cadrul Baletului Național ,,Joc”, o instituție profesionistă de dans popular din Republica Moldova. Vreau să descoperiți și voi mai multe despre experiența sa și pasiunea pentru dans în interviul ce urmează.
– Cum a început totul? Când ai fost selectat să faci parte din ansamblul Baletului Național ,,Joc”?
– În cadrul Baletului Național ,,Joc” am fost selectat în august anul 2015, înaintea celebrării jubileului aniversar de 70 de ani de activitate a ansamblului, printr-o comisie specială de selecție. Îmi amintesc că aveam emoții, însă a fost o experiență de neuitat care avea să mă marcheze ulterior pe plan profesional, în sensul bun al cuvântului.
– Ce amintiri ai despre primele tale manifestări artistice?
– Primele mele manifestări le țin minte ca prin ceață, după sutele de spectacole pe care le-am avut de-a lungul timpului, mi s-au întipărit concertele de la hramul satului, pentru care ne pregăteam ore întregi pentru a evolua frumos în fața părinților. Eram dedicați și fericiți!
– Cum este să fii dansator în Republica Moldova?
– Să fii dansator în Republica Moldova este o onoare care vine însă la pachet cu provocări zilnice, dat fiind faptul că pentru a atinge un nivel mai înalt în acest domeniu, este nevoie de implicare în plus și de muncă asiduă, în timp ce salariile sunt foarte mici. Este necesar să ai cel puțin un al doilea job ca să poți face față zilelor în care trăim. Satisfacția, în schimb, vine odată cu pasiunea mea pentru ceea ce fac, iar asta mă bucură cel mai mult.
– Ce te inspiră și te motivează cel mai mult în activitatea ta artistică?
– Publicul îmi oferă motivația! Spectacolele, dragostea de patrie și nu în ultimul rând de cultură și muzica noastră, care cu siguranță este cea mai frumoasă. O motivație în plus este progresul meu pe care îl văd și îl simt de la o zi la alta și bucuria de a fi prezent în fiecare zi în sala de repetiții.
– Cât timp din săptămână dedici repetițiilor și cât de des ai spectacole ?
– Dedic repetițiilor câte cinci ore pe zi, de luni până sâmbătă, uneori cu repetiții suplimentare. În timpul sezonului de nunți programul poate fi de luni până luni. Un grafic standard cuprinde cel puțin un spectacol pe lună. Există luni în care am și câte 6-10 spectacole. Dacă este vorba de turneu, acolo pot fi și zilnic timp de luni de zile. Cele mai multe spectacole consecutiv au fost în număr de 48 de zile timp de o lună și trei săptămâni în China .
– Cu siguranță ai avut parte de emoții pe tot parcursul activității tale, dar ce emoții te încearcă atunci cand dansezi hora noastră strămoșească?
– Hora noastră strămoșească îmi trezește emoții de mândrie față de rădăcinile mele, care se trag tocmai din satul Cociulia, raionul Cantemir și multe amintiri care mă leagă de copilărie, atunci când mă prindeam de mâinile părinților mei ca să dansez la hora satului.
– Care este sursa principală de venit a unui dansator profesionist în Moldova?
– Sursele principale de venit rămân totuși a fi evenimentele private. În rândul moldovenilor, evenimentele private sunt extrem de populare și aici mă refer în special la perioada de vară la nunți, botezuri, cumetrii suntem solicitați să aducem un plus distracție evenimentului.
– Cine te-a motivat să urmezi această carieră?
– Cariera pe care o am acum este cu siguranță una la care visam încă pe vremea când eram mic și dansam la toate evenimentele și horele de la noi din sat. Astăzi sunt aici datorită părinților mei, care mă priveau cu mândrie încă de la primele manifestări și cei de la care am moștenit această pasiune.
– Mulțumesc pentru interviu!
Autor: Cristina Doni