Interviu. Artiom Vizitiu: „Sculptura nu este o muncă, ci un mod de a mă relaxa”

Artiom Vizitiu este un tânăr de 27 de ani care se dedică cu pasiune artei sculpturii în lemn. El are nenumărate lucrări cu care transformă visul oricărui client în realitate. În interviul ce urmează veți afla mai multe despre pasiunea lui pentru sculptură și sursele de inspirație.

– Cum a început drumul tău în acest domeniu?

– Pasiunea pentru această meserie a apărut încă de pe băncile școlii, de la lecțiile de educație tehnologică. După care mi-a trezit un adevărat interes și am început a lucra singurel. Seara după lecții veneam acasă și mă apucam de lucru. După școală am decis să-mi ascult sufletul și să mă ocup de ceea ce-mi place mie. Pentru mine sculptura nu este o muncă, ci un mod de a mă relaxa, combin munca cu plăcerea.

– Care a fost prima ta lucrare realizată?

– Prima mea lucrare a fost efectuată pe băncile școlii. A fost o compoziție în stil geometric.

– Cât de mult contează răbdarea, pe lângă talent în această meserie?

– Foarte mult, deoarece pe lângă talent fiecare lucrare realizată de mine necesită foarte multă răbdare. Uneori poți să faci o lucrare foarte simplă, dar într-un timp foarte îndelungat și invers o lucrare foarte complicată, dar într-un timp foarte scurt.

– Unde putem admira lucrările realizate de tine?

– Majoritatea lucrărilor sunt în curţile clienţilor, în casele lor, dar am şi nişte lucrări care sunt efectuate în raionul Cimişlia, în curtea Casei de Cultură și în raionul Cahul, în parcul Grigore Vieru.

Expresia „Ciubotar fără ciubote” este valabilă şi în cazul tău? Câte lucrări din creația ta se află la tine în casă?

– Da, este corect. Într-adevăr pentru toți fac lucrări, dar pentru mine nu mi-am făcut nici o lucrare, dar pe viitor doresc să-mi fac în ograda mea o mică poveste care va fi din foișor înconjurat doar de animăluțe din lemn.

Care este lemnul utilizat în sculptură?

– În sculptură folosesc mai multe specii de lemn cum ar fi salcâmul, ulmul, plopul, stejarul, teiul și altele. Fiecare lemn are specificul său, de exemplu salcâmul este o specie tare a lemnului, iar teiul o specie moale. În cazul dat mai mult îmi place să lucrez cu salcâmul, deoarece are o textură cu mult mai interesantă și se păstrează mai mult în timp.

Cât de des se întâmplă ca lemnul să nu te asculte?

– Foarte des, la unele lucrări de exemplu poate să se despice lemnul pe o anumită bucătă din lucrare, dar pentru mine nu este o problemă, deoarece din defect se primesc cele mai frumoase efecte.

Care este lucrarea ta preferată din tot ce ai realizat până acum?

– Dacă sincer pentru mine toate sunt preferate, deoarece fiecare are specificul ei și în fiecare lucrare am pus multă muncă și suflet. Toate au o semnificație aparte, ceva special.

– În care perioada a anului ai cele mai multe comenzi?

– Primăvara, deoarece majoritatea încep să-și amenajeze curțile, iar eu cu lucrările mele pun niște accente pe dorințele lor. De asemenea, în preajma sărbătorilor de Paști sunt mai multe comenzi ce ține de icoane, lucrări religioase.

Cât timp necesită realizarea unei icoane?

– Două sau trei zile, o săptămână, dar sunt lucrări care depind de insipirație. Am făcut o icoană și în câteva ore.

– Care este sursa ta de inspirație pentru creație?

– În primul rând este plăcerea față de această muncă, de această îndeletnicire și în al doilea rând însăși satisfacția clienților care îmi văd lucrările efectuate.

Autor: Cristina Doni, studentă anul lll