Îngrijirea corectă a pielii în sezonul rece: ghidul cosmetologului pentru un ten sănătos

Toți întâmpinăm provocări în ceea ce privește îngrijirea corespunzătoare a pielii, în special atunci când trebuie să ajustăm anumite elemente ale rutinei noastre din cauza factorilor externi precum temperatura. În același timp, în mediul online abundă de sfaturi referitoare la îngrijirea pielii, ceea ce ne poate pune în dificultate în a decide ce informații să urmăm și ce să evităm. Aici vă prezentăm câteva recomandări cu privire la îngrijirea corectă a pielii, oferite de cosmetologul Ecaterina Pînzari.

Cum influențează temperatura scăzută în timpul iernii pielea?

– În sezonul rece, tegumentele noastre tind să se usuce. Mereu trebuie să avem grijă de piele, dar în special iarna când sunt temperaturi mai scăzute. După observațiile mele tenul gras este cel mai afectat. Acest lucru se datorează pierderii de apă și substanțe nutritive ale pielii, precum și excesului de sebum în iarnă, când porii se dilată și se blochează cu impurități, favorizând formarea punctelor negre.

Cum s-ar putea diminua impactul temperaturii asupra pielii în timpul iernii?

– În timpul iernii în primul rând corpul nostru are nevoie de substanțe nutritive care sunt bogate în aminoacizi, care sunt vitaminele de tipul B, E și proteinele. La fel, este important să hidratăm corpul, trebuie să consumăm mai multă apă. Este necesar să îngrijim corect tenul, dimineața și seara, să urmărim rutina în ordine corectă care este diferită pentru fiecare ten de piele și perioadă a zilei. Mulți nu acordă atenție rutinei de seară și doar o fac pe cea de dimineață ce duce la o îngrijire incorectă a tenului.

Cum se poate adăuga mai multă hidratare în rutina zilnică pentru persoanele cu piele mai grasă, dar care totuși se confruntă cu piele uscată în timpul iernii?

– Există două tipuri de tenuri de piele grasă: ten gras și ten mixt-gras. Pe lângă aportul de substanțe nutritive menționat anterior, trebuie de ținut cont de produsele de curățare a tenului care trebuie să conțină agenți de curățare mai blânzi, să nu conțină ingrediente iritante, omiterea scraburilor agresive care strică bariera pielii. Este necesară exfolierea pielii în timpul iernii, dar trebuie de ales anume exfoliantul necesar tipului de piele pe care îl ai. Exfolierea trebuie să fie făcută moderat și treptat, nu se începe deodată la exfoliere agresivă. Pentru o exfoliere ușoară se poate folosi pilingul enzimatic. Pentru a nu avea complicații și disconfort la piele este recomandat să faceți pilingul la cosmetolog care va face toate etapele corect, care va face să aveți un ten hidratat, neted și radiant. Este important să nu uităm să folosim produsele care le folosim pe față și pe gât și pe decolteu. Să nu uitați să beți apă!

Serurile cu vitamina C au devenit mai des folosite în rețelele de socializare. Este totuși vitamina C un ingredient necesar pentru piele? Când ar trebui să le folosim, pentru ce sunt utile, și când ar trebui să începem să le utilizăm?

– Vitamina C este un component foarte util pentru piele. Se recomandă folosirea acestuia de la vârsta de 18 ani, pentru toate tenurile de piele nu doar pentru cele predispuse acneei și post acnee. Vitamina C este un antioxidant puternic care inhibă producția de melanină și se luptă cu hiperpigmentația, stimulează producerea colagenului. Se recomandă folosirea acesteia ca tratament pentru acnee și a petelor provocate de acnee. Contribuie la regenerarea celulelor și hidratează pielea foarte bine. Pentru a vedea un efect de la folosirea serurilor cu vitamina C este nevoie de urmărirea rutinei și folosirea consistentă a produselor. Mulți spun că aceste seruri sunt folosite doar pentru tratarea hiperpigmentației, dar personale având un ten normal fără pete le folosesc pentru hidratare.

De la ce vârstă ar fi cel mai bine să începem utilizarea cremelor/serurilor cu retinol? La ce ajută acestea?

– Retinolul este un derivat a vitaminei A. Este unul din cele mai eficiente elemente pentru anti-îmbătrânire. Ajută la reînnoirea celulelor, restabilirea acestora, făcând ridurile mai puțin vizibile. Este mai mult administrat pentru tenul uscat și sensibil, fiind că în special tenul uscat este mai mult predispus spre îmbătrânire. Pe când tenul gras având mai multe celule grase îmbătrânirea va fi observată mai târziu. Nu este exclus faptul că persoanele cu ten gras să nu îmbătrânească, cei cu ten uscat mai devreme vor observa riduri. Retinolul se utilizează pe timp de noapte, se aplică pe față, gât și decolteu.

Autor: Alexandra Grigoriev, studentă Anul III