Începi cu 28 de ochiuri și salvezi viață un bebeluș născut prematur  

28 de ochiuri pe andrele sunt nevoie pentru a tricota din lână o șosetă mică pentru un bebeluș născut prematur care nu cântărește mai mult de un kilogram. Ce a fost inspirația pentru denumirea clubului „28 петель” fondat în 2012 în Kazahstan.

De pe 15 septembrie 2020 clubul „28 петель” a început să activeze în Republica Moldova, coordonatoarea acestuia fiind Lucia Gnesiuc. La moment, sunt 25 de membri activi, dar acest număr este fluctuant, deoarece persoanele implicate au joburi și nu pot dedica tot timpul pentru a tricota articolele. Doritorii pot dona lână și materiale pentru a tricota, alții tricotează articolele.

„Am aflat despre acest club de pe Facebook și am decis să particip, deoarece îmi place să împletesc și astfel voi putea ajuta bebelușii, în același timp cât fac ce îmi place”, spune Anastasia Gherman.

Clubul donează seturi care includ căciuliță, vestă, șosete, jucărie și pătură. Aceste articole sunt atât de mici că nu pot fi găsite în magazine, imaginați-vă căciulița este de mărimea unui pumn a unui copil, șosete poate fi pute pe degetele de la mână. Sunt necesare doar 12 grame de lână pentru a confecționa o pereche de șosete și aproape 100 de grame pentru 8 perechi.  

„Cred că acest club este important, deoarece având un copil prematur am confruntat dificultăți semnificative în găsirea hainelor potrivite pentru dimensiunea mică a copilului. Piața existentă nu oferea suficiente opțiuni sau variante potrivite, respectiv am fost nevoită să împletesc toate hainele pentru bebeluș” a spus Lilia Cernoivanenko.

Un bebeluș cu o greutate corporală extrem de mică trebuie să fie menținut la o temperatură corporală constantă, pentru a crea condiții apropiate de condițiile intrauterine. Articolele de îmbrăcăminte tricotate din lână ajută la menținerea căldurii corpului fragil și protejează copilul de hipotermie.

Pentru aceste articole este nevoie de lână 100% pură. Proprietățile acestea nu sunt doar de a menține temperatura constantă a corpului, ci și stimularea terminațiilor nervoase. Ușoara înțepătură pe care o are lâna previne pauzele lungi de respirație, pe care bebelușii prematuri le pot avea în timpul somnului. Astfel, îmbrăcămintea mică devine vitală.

La fel, se confecționează jucăriile care sunt din bumbac 100% care sunt foarte importante. Aceste jucării deseori pot fi caracatițe, deși pot avea diverse forme, dar este obligatoriu să aibă tentacule, acestea sunt făcute în formă de spirală. Astfel, seamănă cu cordonul ombilical al mamei, iar nou-născuții le apucă și respectiv nu trag cateterele și firele care îi mențin în viață.

Cum puteți ajuta clubul?

  • Accesați pagina de Facebook „клуб 28 петель Молдова”.
  • Cei care pot tricota pot face căciulițe, veste, șosete și pături, nu e obligatoriu să le faceți pe toate, alegeți ce vă este mai comod de confecționat.
  • Dacă nu puteți tricota, nu e o problemă, jucăriile sunt croșetate. Pentru scheme, mărimi și felul de materiale folosite contactați coordonatoarea clubului.

Nu puteți tricota și croșeta, puteți dona. Acest club este voluntariat deci toți cei implicați trebuie singuri să își cumpere materialele.

  • Puteți dona fire din 100% bumbac și 100% lână, este important ca acestea să nu fie lână cu puf (cum ar fi puf de nurcă, de vulpe, de iepure sau angora), acest puf poate ajunge în plămâni și poate duce la consecințe neplăcute.
  • La fel, puteți dona holofibra, acesta este folosită pentru a umple jucăriile. Holofibra este rezistentă la temperaturi mari în timpul sterilizării.
  • Spuneți despre acest club celor dragi, prietenilor.

Clubul „28 петель” a fost fondat de Karla Nur în 2012 în Astana, Kazahstan și în prezent sunt implicați peste 4 000 de voluntari din 15 țări, unde doritorii donează articole tricotate din lână și bumbac, centrelor perinatale și departamentelor de patologie neonatală.

Autor: Alexandra Grigoiev, studentă Anul III