Începe ultramaratonul „Rubicon” 2023. Cine participă și cât va dura cursa de alergare

Ultramaratonul ”Rubicon” – un eveniment unic ce se deosebește de altele prin faptul că traseul acestuia trece prin mai multe localități din țară. În 2023, sportivii vor alerga trei zile în contiunu pe un traseu care trece prin 16 raioane din țară.

Anul acesta, participanții la cursă vor avea de parcurs 540 km, de la sudul la nord-estul Moldovei, inclusiv regiunea transnistreană. Startul va fi dat la Palanca, pe 3 februarie, la ora 06:00, chiar la răsărit și se va încheie pe 5 februarie în orașul Soroca, la apus.

Întregul traseu este împărțit în 51 de etape, care acoperă 16 raioane. Fiecare raion din Moldova urmând să aibă de la 1 la 7 etape. Pentru a obține o medalie a raionului, alergătorii vor trebui să parcurgă cel puțin o etapă în acel raion.

Participantul poate alerga o etapă cu o lungime minimă de la 6.7 km (TG12) până la 15.3 km (DB25). Separarea pe etape a fost făcută, pentru ca fiecare alergător să aleagă pentru sine un segment în funcţie de complexitate, care-l va putea parcurge. Etapele pot fi diurne şi nocturne, fiecare având complexitatea sa de la 1 la 10 în funcţie de lungime, relief şi timpul zilei.

Alergătorul poate alege orice număr de etape. Prețul pentru participare variază de la 150 de lei pentru o etapă, până la 800 de lei pentru 16+ etape.

Pe parcursul traseului locuitorii din localitățile străbătute de alergători vor avea ocazia de ai vedea, de-ai susține și de a a se alătura maratonului.

Organizatorul „Rubicon 2023” este organizația sportivă Sporter. Proiectul a fost implementat cu sprijinul financiar al UNDP și al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

REDACTOR: Andrei Plămădeală