Gândește-te o clipă la romanul sau filmul tău preferat. De ce-l iubești? Are un scenariu uimitor ce te ține fără suflare în timp ce răsfoiești paginile sau urmărești filmul? Este oare tema operei cu adevărat apropiată sufletului tău sau modului tău de viață? Atât tema, cât și modul de narațiune au un rol extrem de important în relatarea unei povești sau în alte cuvinte prezentarea unei istorii, fie ea adevărată sau fictivă. Într-adevăr tema și modul de narațiune sunt foarte valoroase, însă existența acestora nu are sens fără un element major ce pare simplu și evident la prima vedere, dar este destul de dificil și complex odată ce începi să lucrezi cu el. Personajele sunt unitățile ce dezvoltă ideea principală a romanului sau scenariului, prin urmare sporind interesul consumatorului de conținut asupra temei principale a operei. Crearea și dezvoltarea personajelor într-un roman sau scenariu este o adevărată artă ce nu poate fi învățată. Fiecare scriitor are propriile metode și secrete, întrucât cultura generală și imaginația sunt totuși primordiale pentru scriitori. Acest articol cât și cele ce urmează a fi publicate nu au drept scop ,,iluminarea” sau ,,culturalizarea” viitorilor maeștri a frumosului, ci doar un suport ce poate fi de folos atunci când ești în pană de idei sau vrei să faci primii pași în lumea screenwriting-ului sau visezi demult să scrii un roman.
Personajele trebuie îndrăgite de cititor
Dacă aveți drept scop aprecierea atât a publicului cât și a criticilor a operei dumneavoastră, trebuie să tratați personajele ca cum ar fi persoane dragi. Cititorul sau privitorul trebuie să simtă afecțiunea și dragostea autorului pentru protagoniștii săi. Ei trebuie să încolțească din pagină, evidențiindu-și propriile personalități, ciudățenii, până chiar și modul de a vorbi. Chiar și antagoniștii sau numiți și ,,personaje negative” de către cititorii neexperimentați, trebuie îndrăgiți de către public, însă într-o manieră diferită. Dacă cititorii nu simt nimic pentru antagonistul operei dumneavoastră, acesta este un semnal că mai aveți de lucrat asupra personalității acestuia. Important de menționat este că chiar și ticăloșii trebuie să fie simpatizați, întrucât viața nu poate fi divizată-n alb sau negru, bun sau rău, cald sau rece, toți suntem diverși și ne justificăm greșelile sau neajunsurile diferit. Un exemplu de un ,,ticălos” sau ,,personaj negativ” poate fi Joker din filmul cu același nume, regizat de Todd Phillips. Individul prezentat în film este un adevărat criminal și ticălos, însă mulți oameni îl simpatizează, întrucât s-au solidarizat cu soarta acestuia, iar acțiunile criminale justificându-le din cauza prezentării adecvate a sorții dificile a acestuia.
Sursa: Joker (2019), regizor Todd Phillips
Personajele trebuie construite metaforic vorbind ,,din lut”. Încercați să le oferiți personalități distincte, motivații puternice, astfel ca cititorii să-și investească timpul și interesul pentru a se familiariza cu ei și mai cu seamă pentru a desprinde tema operei dumneavoastră. Consumatorii de conținut ar putea prezice ce-ar putea să se întâmple în opera dumneavoastră, reieșind din propriul interes pentru unul dintre personajele vizate, încercând să ghicească acțiunile acestuia pe parcursul operei.
Personajele tale îți vor ghida complotul
Complot- principalul conflict artistic ce are drept scop evidențierea cursului evenimentelor.
Înțelegerea personajelor dumneavoastră vă va ajuta extrem de mult la crearea operei. Nu știți unde ar trebui să meargă complotul? Dacă ve-ți schița corect personajele, așa cum te vom învăța noi în articolele ce urmează consultând diagramele personalităților, vei fi în stare să înțelegi scopul acestora în operă.
În lecțiile ce urmează, vă vom oferi instrumentele necesare pentru a vă modela personajele până la cele mai mici detalii, cum ar fi culoarea ochilor, preferința alimentară, modul de a vorbi, gândi și de a interacționa cu alte personaje. Vom discuta chiar și despre felul în care trecutul personajului poate afecta prezența lui în operă.
Dacă-ți înțelegi personajele din interior, procesul de scriere devine mai ușor și probabilitatea succesului operei este garantată.
Lecturi Recomandate:
- Stephen King’s On Writing: A Memoir of the Craft
AUTOR: ARTIOM BICHIR