Gheorghe Dominte – lemnarul care dorește din pasiunea sa să-și deschidă o afacere de succes

Pasiunea și dragostea față de lemn a îndrăgito încă de mic copil de la vecinul său pe atunci și lemnarul satului Lărguța din raionul Cantemir,  Vladimir Crețu, care lucra de zori și până-n seară cu lemnul. Obiectele  din lemn pe care le meșterea  vecinul său i-au atras atenția și l-au făcut pe Gheorghe Dominte să se îndrăgostescă de această meserie frumoasă. Fascinat într-atât de tare de obiectele din lemn, Gheorghe Dominte vrea ca pasiunea sa pentru lemn să devină în viiitor o afacere de succes.

Natalia Ciubotaru: Gheorghe ce înseamnă lemnul, pentru dumneavoastră?

Gheorghe Dominte: Este o pasiune pe care am îndrăgit-o foarte mult în copilărie. Urmărind zilnic, când vecinul meu, Vladimir intra în atelierul său de muncă, mă furișam ca să văd de aproape capodoperele  pe care acesta le meșterea cu multă sârguință și ardoare. Într-o zi m-am dus acasă la vecinul meu și l-am rugat să mă învețe și pe mine această meserie. Am început să-i adresez diferite întrebări ca să învăț și eu cum acesta mânuiește lemnul ca într-un final să iasă ceva frumos.

Natalia Ciubotaru: De când ați început mai în serios să  practicați această meserie?

Gheorghe Dominte: Această meserie o practic mai intens din timpul pandemiei de COVID-19. Mi sa trezit această dorință de a pune în practică cunoștințele acumulate de ani de zile de la vecinul meu lemnar. Când soția a rămas însărcinată cu primul copil și știam că va fi băiat m-am gândit să meșteresc o mașinuță din lemn. Mai apoi am meșterit o sanie, scrânciob, pentru copiii din curte, leagăn, pentru fiica mea mai mică, măsuță pentru copiii cu scăunele și alte obiecte și jucării confecționate din lemn.

Natalia Ciubotaru: Cum a apărut ideea de a meșteri din lemn nu doar diferite obiecte, dar și felinare?

Gheorghe Dominte: Felinarele am început să le meșteresc atunci când am avut dorința să îi fac surorii mele mai mari un cadou de ziua ei de naștere. Am văzut că mi-a reușit și am hotărât să continui să meșteresc felinare și alte obiecte unice și deosebite confecționate din lemn.

Natalia Ciubotaru: Cu ce greutăți va-ți confruntat la început de cale?

Gheorghe Dominte: Nu pot să spun că am avut multe greutăți, deoarece îmi cunosc bine meseria. Îmi venea ideea în minte, apoi încercam să o realizez. Atunci, când îți place  ceva și dorești să faci realizezi cu mare plăcere orice lucru.

Natalia Ciubotaru: De unde vă vine inspirația, pentru a creea diferite obiecte din lemn?

Gheorghe Dominte: Mă plimb prin pădure, natură, văd diferiți copaci, crengi, lemn și deja în mintea mea văd produsul gata. Orice creangă aruncată la pământ parcă o văd o creație și o lucrare frumoasă din lemn.

Natalia Ciubotaru: Care a fost prima dumneavoastră creaţie realizată din lemn şi la ce vârstă?

Gheorghe Dominte: Prima creație făcută de mine a fost în copilărie. Meșteream tacâmuri și alte obiecte din lemn de dimesiuni mici. Când am crescut am lăsat pe un timp această meserie ca mai apoi să revin la ea cu mare drag și sârguință, pentru a confecționa diferite obiecte din lemn.

Natalia Ciubotaru: Când aţi realizat că această îndelitnicire de a confecționa diferite obiecte din lemn este menirea dumneavoastră?

Gheorghe Dominte: La vârsta de 37 de ani mi-am dat seama că măiestria de a creea diferite obiecte din lemn este un dar de la Dumnezeu.

Natalia Ciubotaru: Pasiunea de a creea felinare din lemn este un hobby sau munca dvs de bază?

Gheorghe Dominte: Pasiunea de a face felinare este un hobby dar mă gândesc cu timpul să se transforme într-o afacere de succes.

Natalia Ciubotaru: Confecționarea felinarelor și a obiectelor din lemn vă aduce un venit stabil?

Gheorghe Dominte: Acum nu pot să spun că fac o avere imensă din confecționarea obiectelor și a felinarelor din lemn. Sunt la început de cale, de exemplu un felinar confecționat din lemn începe de la 300 de lei în sus. Prețul obiectelor pe care le confecționez din lemn le stabilesc în dependență de mărimea și volumul comenzii.

Natalia Ciubotaru: Cu ce alte pasiuni vă mai îndeletniciți în timpul liber?

Gheorghe Dominte: O pasiune, care îmi este aproape de suflet este agricultura, plimbările în natură, unde mă încarc cu energie pozitivă și îmi vin în minte multe idei de creație, pe care apoi le transform în obiecte din lemn meșterite și cioplite cu multă dragoste și căldură sufletească.

Natalia Ciubotaru: Care sunt lucrările cele mai importante pe care le-ați realizat dea lungul timpului?

Gheorghe Dominte: Toate sunt importante dearece în fiecare lucrare am pus și pun suflet. Fiecare lucrare este deosebită în felul ei. Orice lucrare este apreciată de cei din jur. Cei ce văd obiectele mele se făcute de mine le place mult și chiar mai dau comandă de alte obiecte din lemn. O lucrare importantă făcută de mine a fost leagănul pe care l-am făcut pentru fetița mea, bicicleta pentru băiat și multe altele.

Natalia Ciubotaru: Credeți că este ușor în timpurile de acum să deschideți o afacere cu obiecte confecționate din lemn?

Gheorghe Dominte: Nimic în ziua de astăzi nu este ușor, dar cu multă muncă și răbdare oricine își poate atinge scopurile.

Natalia Ciubotaru: Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?

Gheorghe Dominte: Aș dori să dezvolt acest dar de la Dumnezeu ca fiecare obiect din lemn meșterit de mine să ajungă în casa omului cu multă dragoste și bucurie!

Natalia Ciubotaru: Gheorghe, eu vă doresc mult succes mai departe în munca pe care dumneavoastră o realizați!

Interviu realizat de: Natalia Ciubotaru

***Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu American Chamber of Commerce in Moldova cu susținerea financiară de la U.S. Embassy Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția partenerilor donatori.