FOTO: Salvatorii au desfășurat activități de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheața subțire a bazinelor acvatice

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a desfășurat activități de prevenire a incidentelor în preajma bazinelor acvatice în perioada rece a anului. Acțiunile au avut loc la Stația de salvare pe apă nr. 1, lacul ,,Valea Morilor”, din municipiul Chișinău.


În cadrul evenimentului, angajații IGSU au desfășurat un exercițiu demonstrativ, prin care au arătat tehnici de reacționare corectă în caz de prăbușire sub gheața subțire. Astfel, conform scenariului, salvatorii au scos din bazinul acvatic, pescarii care au ieșit pe podul de gheață și s-au prăbușit în apă. Totodată, specialiștii au prezentat măsurile care trebuie să fie întreprinse în acest caz, iar angajații SMURD au explicat manevrele de acordare a primului ajutor sinistraților.


IGSU avertizează cetățenii că gheața fragilă pe suprafața bazinelor acvatice prezintă un pericol pentru viață și sănătate, în special când temperaturile aerului oscilează între minus și plus. Deteriorarea gheții pune în pericol viața celor aflați pe aceasta. Astfel, este strict interzisă aflarea pe gheață, dacă stratul nu depășește 7-10 centimetri.


În acest context, amatorii de pescuit la copcă sunt îndemnați să fie foarte atenți și să respecte regulile principale de comportament pe gheață. Pescarii sunt rugați să nu facă mai multe găuri împrejurul său, dar și să păstreze distanța de cel puțin 3 m unul de la altul. În vederea evitării prăbușirii sub stratul de gheață, este necesar ca pescarii să părăsească locul ales, dacă apa începe să curgă din gaura perforată și dacă sub gheață există crengi, plante înghețate, precum și sunt evidente bule de aer în gheață.

Cei care aleg pescuitul la copcă, trebuie neapărat să fie echipați cu mijloace de salvare. Astfel, în timpul pescuitului la copcă pescarii trebuie să aibă la dispoziție un cablu de 12-15 metri cu o greutate fixată la un capăt și cu un laț la celălalt capăt, o bârnă lungă și o scândură lată. Totodată, aceștia trebuie să poarte veste de salvare, dar și să țină la îndemână un obiect ascuțit, cum ar fi un cuțit, cârlig sau cuie pentru agățarea de gheață în cazul prăbușirii.


Potrivit IGSU, minorii sunt cei mai expuși riscului de prăbușire. Maturii sunt atenționați să nu le permită aflarea și jocul pe gheața bazinelor acvatice. Pentru evitarea cazurilor tragice, maturii sunt rugați să interzică minorilor schiatul și patinajul în preajma bazinelor acvatice, dar și aflarea acestora pe mal, unde sub zăpadă pot exista fisuri, găuri sau aer acumulat sub stratul format.


Pentru a extrage persoana prăbușită este indicat să mergeți târâș către sinistrat și să întindeți către el o creangă, o rangă de fier sau orice alt obiect de care ar putea să se agațe și să poată fi tras la suprafață.
Potrivit medicilor, persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. Totodată, în mod de urgență hainele acesteia trebuie să fie schimbate, iar apoi sinistratul să fie învelit cu o plapumă călduroasă și neapărat să fie administrate băuturi calde.


Mai mult, în caz dacă observați persoane căzute sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să apeleze în mod de urgență Serviciul 112.


Conform datelor statistice, pe parcursul anului 2023 în Republica Moldova au fost înregistrate 60 cazuri de înec, soldate cu 11 decese în perioada rece a anului.
În total, pe parcursul anului precedent, de către angajații stațiilor de salvare pe apă din Republica Moldova, au fost salvate de la înec 254 persoane. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raza municipiului Chișinău, în perioada rece a anului trecut unde au fost salvate 4 persoane.


Activități similare de prevenire a incidentelor pe apă se desfășoară de angajații IGSU în toate raioanele țării, având drept scop minimalizarea cazurilor de înec în perioada rece a anului.