La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată o expoziție numită „Icoane pictate pe cutii de muniție”. Evenimentul a fost organizat de Institutul Polonez din București și instituția gazdă, în parteneriat cu Ambasada Republicii Polone la Chișinău și cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.
Printre participanții manifestului artistic s-au numărat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, Ambasadorul Republicii Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Shevchenko, Ambasadorul Republicii Lituania în Republica Moldova, Tadas Valionis și alți oameni de cultură și artă.
„Prin lucrările noastre vrem să transformăm moartea, al cărei simbol este cutia de muniție, în viață, simbolizată în mod tradițional în cultura ucraineană de icoană. Aceste icoane au călătorit prin lume, până în prezent fiind expuse în 20 de țări și în peste 150 de locuri, inclusiv la Parlamentul European”, a spus artistul Olexander Klymenko.
Ministrul Culturii Sergiu Prodan a adus mulțumiri organizatorilor acestei expoziții simbolice și profunde, pentru că această combinație, icoane pictate pe lăzi de muniție este un mesaj extraordinar de sensibilizare a oamenilor. ”Noi ne-am obișnuit din poveștile cu care am fost crescuți din copilărie, în urma vizionării filmelor, citirii cărților, că binele până la urmă va învinge. În viață nu e tocmai așa. În viață binele, din păcate, este supus unui mare risc și trebuie să dea dovadă de jertfă, pentru ca victoria în film să fie abia probată. Această expoziție ne vorbește despre faptul că nu putem asista ca simpli spectatori și aștepta când binele va învinge. De doi ani asistăm la acest măcel care are loc în Ucraina. Nu putem asista ca simpli spectatori când vecinii noștri ucraineni vor învinge odată și odată. Este de datoria noastră a tuturor să facem tot ce ne stă în puteri, pentru ca binele să se poată apăra și victoria să devină o realitate”, a mai punctat ministrul Sergiu Prodan.
Cele 25 de icoane pictate de artiștii ucraineni Olexander Klymenko și Sonia Atlantova, expuse este de vânzare. banii colectați vor fi donați în scopuri caritabile oamenilor afectați de război, dar mai ales pentru a veni în ajutor Primului Spital Voluntar Mobil din Ucraina.
Expoziția poate fi vizitată până pe 10 martie 2024 la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
AUTOR: Daniela Novac, stagiară Unda Liberă