„Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile” – campanie lansată de Casa Națională de Asigurări Sociale

A fost lansată campania naționață „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!”. Acțiunea de informarea este desfășurată de Casa Națională de Asigurări Sociale din Moldova în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și va avea loc în perioada de 17 ianuarie – 28 februarie 2023. Campania are drept scop stimularea populației țintă să utilizeze beneficiile sociale disponibile pentru ei și să ajute părinții să îmbine mai ușor viața de familie cu serviciul.

În cadrul conferinței de lansare a campaniei, Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun a venit cu o incursiune în oportunitățile care s-au oferit familiilor cu copii, ajutându-i să îmbine viața de familie cu cea profesională:,,Ne-am axat pe câteva priorități anul trecut, pe de o parte să venim cu suport adițional financiar pentru tinerele familii, pe de altă parte să permitem să combine mai ușor viața profesională cu cea familială”.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a povestit despre prioritățile ministerului pe această filieră: ,,Principiul nostru este flexibilitatea, de aceea și în acest an vom continua să venim cu alte opțiuni de a flexibiliza concediile parentale, spre exemplu la concediul paternal vom veni cu anumite formule de fracționare, ne gândim și la posibilitatea de a introduce bonus pentru echitate, atunci când ambii părinți utilizează într-o egală măsură concediul de îngrijire a copilului –  aceste familii vor primi un bonus din partea statului. Punctul de pornire cel mai important este că noi în acest an trebuie să reușim să lărgim accesul la serviciul de îngrijire a copilului, vom încerca să abordăm această problemă multilateral.”

Totodată, și angajatorii din fiecare raion – atât din sectorul public, cât și din cel privat – vor fi invitați să participe la sesiunile de informare. Aceștia vor fi informați despre beneficiile pe care le au angajatorii și întreaga companie atunci când angajații sunt încurajați să îmbine cu succes viața profesională și cea personală și sunt fericiți la locul de muncă și acasă.

,,În primul rând campania de informare are ca grup țintă tinerii părinți și toți cei care au în familie copii și au grijă de ei, respectiv ne-am pus obiectivul să fim mai aproape de cetățeni, astfel ca în fiecare centru raional să asigurăm câte o ședință de informare care vor avea loc în perioada de 19 ianuarie până pe 28 februarie. În cadrul acestor sesiuni noi vom aduce foarte detaliat la cunoștință despre noile modificări în legislație, despre cele care vor intra în vigoare începând cu 1 martie, vom răspunde la întrebări și vom avea nevoie de feedback din partea participanților”, a punctat Directoarea generală a Casei Naționale de Asigurări Sociale, Elena Țîbîrnă.

Despre reușita în cadrul muncii și îngrijirii a patru copii a povestit angajatul companiei Panilino, Constantin Postu:,,Este într-adevăr foarte greu să fii mamă, de aceea eu am ajutat soția, aveam grijă de copii atunci când ea avea grijă de acel mic, ori când era nevoie de făcut mâncare, toate lucrurile au fost făcute împreună. Am reușit și am învins toate greutățile și copiii s-au bucurat de prezența noastră.”

În cadrul campaniei, UNFPA Moldova, în coordonare cu partenerii naționali, a elaborat o broșură care va fi distribuită participanților și un poster informativ, care va fi diseminat în oficiile poștale sau sediile primăriilor din raioanele țării. Precizăm că, acțiunea de informare se desfășoară în coordonare cu Parlamentul Republicii Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și a fost lansată oficial în prezența reprezentanților Guvernului, Parlamentului, CNAS și UNFPA.

AUTOR: Maria Doagă