Chiar dacă trăim într-o țară liberă și democratică, din păcate, astăzi în societatea noastră au mai rămas reticențe privind obținerea unei funcții de către o femeie. Chiar dacă atât președintele, cât și prim-ministrul sunt femei, mulți încă mai au dubii dacă este o femeie potrivită să conducă un stat sau nu. Sceptici rămân oamenii și când vine vorba de alte domenii sau de alte funcții, mai joase. Totuși, mai multe studii arată că impactul femeilor asupra economiei este unul major.
Un studiu în acest sens a fost efectuat în 2014 de către Katherine W. Phillips, care a fost o teoreticiană americană în afaceri și profesor la Școala de Afaceri a Universității Columbia, Nicholas A. Pearce, profesor premiat la Școala de Management Kellogg de la Universitatea Northwestern și Susan E. Perkins, profesoară de Management Strategic la Universitatea din Illinois, Chicago. Împreună, cei 3 specialiști în economie s-au axat pe perioadele când președinți și prim-miniștri au fost femei (deoarece puterea reginei este în mare măsură simbolică), analizând datele din 1950 până în 2004.
În primul rând, rezultatele au arătat că PIB-ul crește cu o rată mai mare în țările cu investiții mari în infrastructură, capitalul uman și în sistemul judecătoresc. De asemenea, a fost efectuat un test empiric pentru a examina dacă există diferențe ale ratei de creștere a PIB-ului atunci când la conducere sunt lideri femei și lideri bărbați, iar diferențe semnificative nu au fost identificate.
Totodată, Potrivit McKinsey Global Institute, reducerea decalajului de gen în forța de muncă ar putea adăuga 28 de trilioane de dolari la PIB-ul global – aproape suma economiilor SUA și Chinei. Analiza Consiliului pentru Relații Externe confirmă că țările avansate și cele în curs de dezvoltare ar avea deopotrivă beneficii dacă femeile ar lucra același număr de ore ca bărbații și ar fi angajate la același nivel ca bărbații: până în 2025, economia SUA ar crește cu 19%, cea a Chinei cu 20%, cea a Mexicului cu 43% și cea a Indiei cu 60%.
Totuși, din cauza stereotipurilor prezente în societate, dar și a discriminării la locul de muncă, acest lucru nu este posibil deocamdată. Potrivit noului indice al egalității femeilor la locul de muncă al Consiliului pentru Relații Externe, inegalitatea juridică persistă în întreaga lume: peste 100 de țări restricționează tipurile de locuri de muncă pe care le pot avea femeile, 75 de țări limitează drepturile de proprietate ale femeilor și 18 țări cer femeilor să aibă permisiunea soțului pentru a putea lucra în afara casei.
Și la noi în țară femeile se confruntă cu inegalitatea pe piața de muncă: conform datelor Biroului Național de Statistică pentru 2020, Femeile câștigă în medie cu 14% mai puțin decât bărbații. Astfel, câștigul salarial mediu lunar brut al femeilor în anul 2020 a constituit 7387,2 lei, iar al bărbaților – 8558,5 lei.
***Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu American Chamber of Commerce in Moldova cu susținerea financiară de la U.S. Embassy Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția partenerilor donatori.
REDACTOR: Luminița Cauliuc