În data de 1 noiembrie, la Ungheni s-a desfășurat conferința finală a proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”. La eveniment au participat membri și membre ale autorităților locale din Ungheni și Cahul, reprezentați și reprezentante ale partenerilor de dezvoltare, agenți economici și, bineînțeles, beneficiarele proiectului.
În cadrul conferinței s-a discutat despre reușitele proiectului, importanța susținerii și abilitării economice a femeilor, dar și despre continuitatea acestei inițiative. Ideea demarării proiectului a venit din necesitatea de a crea un model de incluziune socio-economică a femeilor, astfel încât acestea să beneficieze de ajutor pentru a se dezvolta, a-și redobândi încrederea în sine și a deveni independente din punct de vedere financiar.
Angela Ciocîrlan, președinta Asociației Obștești „Făclia”: „Ne-am așezat la discuții pentru a vedea care sunt provocările femeilor, ce dureri au și ce ar dori să soluționeze. În urma acelor cercetări și analize am văzut că femeile au nevoie de informații, susținere, încurajare, abilitare și instruiri. Mai mult decât atât, femeile au nevoie de comunicare, să fie ascultate și auzite.
Svetlana Andrieș, specialistă programe, UN Women Moldova: „În cadrul proiectului EVA finanțat de UE ne-am străduit să creăm un ecosistem de angajamente prin politici la nivel local din perspectiva de gen. Un ecosistem care să presupună mai multă implicare a femeilor lidere, mână în mână cu bărbații, în activități economice la nivel local, dar și în inițiative locale care vin să îmbunătățească cât de puțin condițiile sociale economice ale cetățenilor pentru care lucrăm împreună.
În perioada de pilotare a modelului de incluziune socio-economică, 256 de femei au beneficiat de suport pentru socializare, educație și formare, în cadrul Cluburilor pentru Femei. Dintre acestea, 97 au avut parte de asistență psiho-socială și ocupațională, 32 și-au găsit un loc de muncă, iar 21 au primit suport prin mini granturi, pentru a iniția activități care să le asigure independența financiară.
Redactor: Vasile Lipcean