Expoziție în format accesibil persoanelor cu deficiențe de văz și auz, inaugurată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Alianța INFONET, în colaborare cu partenerii proiectului „Acces egal, bazat pe drepturile omului, al persoanelor cu dizabilități de vedere și auz la patrimoniul cultural (tradiții, practici, costum național, mod de viață, habitat)”, a inaugurat expoziția în format accesibil în Sala Casa Mare a muzeului.

Grație proiectului, complexele expoziționale din Sala 16 – Casa Mare, Nunta și Hora vor fi însoțite de coloană sonoră în format de audiodescripție în limbile română, ucraineană, engleză, franceză, italiană și rusă, precum și înregistrări video adaptate în limbajul mimico-gestual utilizat în R. Moldova. Beneficiarii proiectului, în același format, vor putea cunoaște informații despre simbolistica Pomului Vieții, despre istoria muzeului și arhitectura lui. 

Prezent la eveniment, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Ion Budeci, a afirmat că instituția pe care o reprezintă va face tot posibilul ca tradițiile și cultura noastră să fie cunoscute de toate categoriile de persoane, inclusiv de cele cu dizabilități. 

Elena Cojocari, directoare adjunctă a MNEIN a spus că, persoanele cu dizabilități mult timp au fost lipsite de dreptul de a cunoaște instituția muzeală și expozițiile din interiorul ei. 

„Pentru persoanele cu deficiențe de vedere și de auz era necesar un proiect, un program special, un produs cultural, care să le facă lor cunoștință cu exponatele muzeale. În cazul persoanelor cu dizabilități de vedere, noi avem tehnica audiodescripției, adică tot ce vedem noi, ei văd prin ochii minții, așa cum am asculta un meci de fotbal la radio și ne-am imagina ce se întâmplă pe gazon. Este povestit după o anumită tehnică despre ceea ce se află în sală”, a precizat Elena Cojocari.  

Potrivit directorului executiv al Alianței INFONET, Victor Koroli, în R. Moldova sunt 168 de mii de persoane cu dizabilități, ceea ce constituie 6,8% din populația țării.

Proiectul „Acces egal, bazat pe drepturile omului, al persoanelor cu dizabilități de vedere și auz la patrimoniul cultural (tradiții, practici, costum național, mod de viață, habitat)”, a fost implementat de Alianța INFONET, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Asociația Surzilor din Republica Moldova, Asociația RADIOVISION și Centrul Național de Informare și Reabilitare a Asociației Nevăzătorilor din Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Culturii, în cadrul Programului de proiecte culturale desfășurate de organizațiile necomerciale.