Este visul tuturor să arunce o privire asupra peisajelor fascinante ale Franței, să guste minunățiile sale culinare și să experimenteze viața franceză. Franta este o destinatie favorabilă pentru expati, deoarece are multe de oferit. Modul de viață francez este relativ mai lent și liniștit. Legile muncii fac jobul foarte tolerabil, limitând orele de lucru pe săptămână la un total de 35 de ore. Acest lucru oferă o cantitate considerabilă de timp liber, unde vă puteți bucura de nenumărate avantaje de a trăi în Franța și vă puteți bucura de „joie de vivre”, dacă doriți. Una dintre principalele caracteristici ale stilului de viață francez este motto-ul „mai puțin este mai mult”. Acest lucru nu înseamnă un stil de viață în întregime minimalist, ci se referă la alegerea lucrurilor mai fine decât la cantitate. Această înțelegere este valabilă pentru garderoba ta, alimentele pe care le consumi, utilizarea energiei; aproape fiecare parte a vieții tale și tot ce folosești. Un alt aspect important al stilului de viață francez este reușirea să echilibreze toate acele alimente și băuturi divine cu atitudinea de a rămâne sănătoși. Acest lucru, desigur, necesită o dietă sănătoasă și menținerea în formă. Francezii umblă peste tot, urcând și coborând câteva scări în fiecare zi. În cele din urmă, probabil ați mai auzit-o pe aceasta, dar nu este rău să o repeți: un pahar de vin pe zi ține medicul departe!
Dacă vorbim despre turism: Franța atrage oameni de toate vârstele cu unele dintre cele mai emblematice repere ale lumii, artă și arhitectură de clasă mondială, mâncare senzațională, plaje uimitoare, stațiuni de schi strălucitoare, peisaj rural frumos și o cantitate uluitoare de istorie.
Învățământul în Franța: Franța este a 4-a țară gazdă a tinerilor studenți din Republica Moldova în ceea ce privește mobilitatea internațională, după România, Rusia și Italia, totodată aceasta se află înaintea Germaniei, a Statelor Unite și a Angliei.
Numărul studenților moldoveni care aleg Franța este în creștere în fiecare an grație dinamismului predării limbii franceze, a calității și a diverselor domenii de formare propuse. De asemenea, costurile atractive și ajutoarele sociale propuse tinerilor joacă un rol important.
Am întrebat-o pe Elena-Crăița Costin, studentă de 22 ani, care este stabilită în Franța de 3 ani, de ce a ales această destinație și ce o face sa rămână acolo.
- De ce ai ales anume această destinație?
Eram tânără și nu aveam planuri rigide. Am venit in vizita la tatăl meu care lucra aici de un an deja și eram foarte fericită să văd in sfârșit cel mai frumos oraș din lume. Era treaba vieții să-mi arate ce îmi rezerva, m-am îndrăgostit de acest oraș și vreau cu timpul sa mă stabilesc aici pentru tot restul vieții.
- Ce ai făcut in primul rând odată ajunsă în Paris?
În primul rând mi-am revăzut tatăl meu ca îmi era foarte dor de el. Mai apoi in aceeași zi am gustat bucătăria franceză care m-a lăsat fără cuvinte, o simpla bucată de pâine te poate face fericit la cât de bine e tot făcut. Mai apoi zilele următoarea mi-am făcut lista cu locurile și obiectele care trebuie sa le vizitez, am împărțit pe zone și in fiecare zi mergeam în locuri diferite și uite așa in decurs la 2 luni practic am văzut tot ce e mai frumos in Paris, dar și acum încă sunt multe de văzut și de vizitat.
- Ce îți place cel mai mult la Paris? Cum ați evalua calitatea vieții în comparație cu țara de origine?
O întrebare greu de răspuns într-o singură respirație. Desigur, există exponate de artă la doar o călătorie cu metroul, monumente și arhitectură de clasă mondială și restaurante cu nume mari. Dar ceea ce îmi place cel mai mult este să iau o simplă tărâmă de pâine, brânză și vin de la orice magazin local și apoi să stau lângă Sena cu prietenii.
- Care sunt elementele mai puțin plăcute aici? Experiențe mai puțin plăcute?
Așa cum vă va spune orice blog din Paris: birocrația. Nu-l subestima. Ai nevoie de dosare complexe pentru orice, iar pentru un nou expat poate fi dificil de navigat. Un alt aspect neplăcut este cantitatea de murdărie și miros neplăcut mai ales in zonele cele mai aglomerate in sezonul favorabil pentru turism.
- Cum ai aprecia transportul public din Paris?
Transportul public este destul de extins și rezonabil de accesibil, dar cu siguranță nu este o călătorie plăcută. Este murdar, vechi și adesea nu are aer condiționat. Supraaglomerarea în mașinile de metrou și autobuze este obișnuită. Nu seamănă cu metrourile pe care le-ai găsi în Coreea.
- A fost ușor să cunoști oameni și să-ți faci prieteni?
În primul rând mi-am făcut prieteni la fel moldoveni, deoarece aici îs Paris sunt chiar foarte mulți, sunt unele regiuni unde auzi practic peste tot limba romană. Dacă vorbim de prieteni francezi, e un pic mai problematic ei sunt mai închiși și au cercul lor de prieteni, sunt cam sătui de numărul de turiști care vin an de an aici și deja nu mai pare tot așa prietenos cum vedem in filme sau pe Instagram.
- Îți vezi viitorul tău aici, în Paris?
Nu sunt sigură dar cel puțin voi depune efort pentru asta, pur și simplu iubesc acest oraș și aceasta cultura, nu sunt sigură ca anume Paris, dar cu siguranța in Franța vreau sa îmi trăiesc restu vieții, aici sa îmi fac familie și să mă bucur și de pensie tot aici.
- Ce sfaturi ai avea pentru alți moldoveni care ar dori sa viziteze acest oraș?
Oferă-ți o săptămână sau două pentru a fi turist. Faceți-vă planul din start ce doriți sa faceți aici, pentru ca odată ajunși timpul va zbura repede. Vizitați toate obiectivele turistice, bucurați-vă de atmosfera orașului. Gustați din farmecul acestei culturi franceze. Și neaparat să participați la viața de seara a acestui oraș, e total diferită de ceea ce vedeți ziua.
Apoi, când începeți să căutați un loc de muncă sau să începeți la noul loc de muncă, amintiți-vă că nu mai ești un turist, ci acum un rezident. Nu poți ieși într-o aventură în fiecare seară a săptămânii. Este în regulă să-ți iei ceva timp pentru tine și să îmbrățișezi lumea.
Precizăm că, potrivit estimărilor MAEIE, 1,11 milioane – 1,25 milioane de cetățeni ai Moldovei se află peste hotare. Dintre care 100-200 mii de moldoveni locuiesc in Franța, ceea ce o face a doua țară favorita a diasporei.
AUTOR: Cătălin Bârlădeanu