În contextul celebrării Zilei Internaţionale a Toleranţei, proclamată la 16 noiembrie 1995 de către Organizația Națiunilor Unite, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova invită comunitatea să participe la discuția publică 𝐀𝐛𝐨𝐫𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐨𝐥𝐞𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, având drept scop sensibilizarea, familiarizarea tinerilor despre cultura toleranței, pedagogia toleranţei, cultivarea păcii și a toleranței.
Publicul larg va avea ocazia să vizualizeze și expoziția de carte tematică ce reflectă tema sus menționată.
În cadrul discuției vor fi abordate mai multe aspecte care se referă la istoricul apariției si evoluției conceptului de toleranță; specificarea implicațiilor politice ale toleranței și expunerea caracteristicilor societății postmoderne, abordate în contextul respectării Drepturilor Omului; analizarea fenomenului toleranței din punct de vedere psihosocial si educațional; conturarea trăsăturilor unei persoane intolerante; aspectul practic de cultivare si manifestare a toleranței în cadrul familiei.
Formatorul discuției publice, 𝐋𝐚𝐫𝐢𝐬𝐚 𝐂𝐔𝐙𝐍𝐄𝐓̦𝐎𝐕, doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar, afirmă că educaţia pentru toleranţă trebuie începută de la cea mai fragedă vîrstă şi dezvoltată continuu, pe tot parcursul vieţii, dat fiind faptul că atitudinea tolerantă sau intolerantă a individului începe a se manifesta încă din familia lui de origine.
În 1996, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 51/95, a invitat ţările membre să sărbătorească în fiecare an această zi, prin acţiuni de promovare a toleranţei şi păcii, prin activităţi la care să participe atât instituţiile de învăţământ, cât şi publicul larg.
Potrivit www.un.org, statele membre ONU sunt încurajate să organizeze manifestări axate pe programe şi acţiuni educative prin care să-i mobilizeze pe cetăţeni să aibă atitudini tolerante. Manifestările îi vizează atât pe copii, cât şi pe adulţi, iar educaţia pentru toleranţă, mijlocul cel mai eficient pentru prevenirea intoleranţei, trebuie îndreptată împotriva fricii şi excluziunii şi către dezvoltarea capacităţii indivizilor de a judeca liber şi independent. Astfel, pot fi prevenite nedreptatea, violenţa, discriminarea şi marginalizarea care sunt forme ale intoleranţei.
Evenimentul se va desfășura la 19 noiembrie 2024, cu începere de la ora 12:00, în Blocul central, Sala de lectură nr.1, Centrul de Informare ONU, et.,2.