Disciplină, dorință și muncă – cheia spre succes

Canotajul este un sport care face parte din categoria celor mai reușite sporturi, împărțit în caiac și canoe. Cursele de canoe sunt un sport care se încadrează în categoria curselor pe apă, și care implică atât forță, cât și sincronizare, elemente decisive într-o competiție. Maria Olărașu este o tânără sportivă, care practică canotajul încă de mică, iar pasiunea ei pentru canoe vine din dorința de excela și de a se dedica total pentru a obține succese remarcabile.

1. Cum a apărut pasiunea ta pentru canoe și de cât timp îl practici?

Pasiunea mea pentru canoe a apărut încă de la vârsta de 12 ani, de atunci am început să practic caiacul pe lacul din parcul La Izvor, iar la vârsta de 13 ani am trecut la canoe, care a devenit adevărata mea pasiune. Pasiunea pentru canoe a venit din dorința de a excelea și de a mă dedica pentru un succes în viitor.

2. Care sunt principalele calități care se află în spatele succesului pe care trebuie sa le dețină un sportiv la canoe?

Calitățile motrice, bine dezvoltate pe care trebuie să le aibă un sportiv sunt chiar antrenamentele epuizante și puterea de a face față acestora. Ca să practici acest sport ai nevoie de o bună pregătire fizică, forță, echilibru, ritm dinamic, rapiditate și precizie în execuție. În spatele succesului se află ani de antrenamente, traume fizice cât și psihologice, însă în schimb, aceste traume au devenit niște lecții.

3. Cine sunt antrenorii tăi și cum te-au ghidat spre această pasiune?

Principalii antrenori au fost și sunt Victor Reneiski, antrenorul principal, și coordonatorul Juravschi Nicolae. Ei au fost mereu cei care ne-au ghidat și au adus o doză uriașă de motivație pentru noi, au crezut în puterile noastre.

4. Cum a apărut dublo-ul dintre tine și colega ta Daniela Cociu?

În 2016 am participat la un Campionat European, la care finala competiției ne-a adus împreună pe mine și pe Daniela. De atunci formăm o echipă bazată pe înțelegere și pe sincronizare, ambele muncim împreună pentru rezultatul dorit.

5. Care a fost primul succes obținut la competiții ?

Pentru mine toate competițiile sunt importante și reprezintă anumite succese, însă totuși olimpiada are prioritate, deoarece aceasta este una dintre cele mai importante succese din viața mea.

6. La ce competiții ați participat și ce locuri ați ocupat?

Am participat la numeroase competiții, atât împreună cu Daniela, cât și pe cont propriu. Printre cele mai bune succese acumulate sunt: locul 7 la Jocurile Olimpice de la Tokyo, distanța 500 m; medalia de aur la 200 m și medalia de argint la 500 m câștigate alături de Daniela, la Campionatul European de la Belgrad, iar la individual medalia de argint la 500 m.

7. Vorbind despre faptul că ați reprezentat țara noastră la Jocurile Olimpice de vară din Tokyo, cum a apărut acest eveniment în viața ta și cum s-a desfășurat competiția?

A fost una dintre cele mai importante competiții, în special pentru acesta se desfășoară odată la 4 ani. Pregătirile au durat mult timp, acestea au fost foarte epuizante, iar cu cât olimpiada se apropia mai mult, cu atât și emoțiile au fost mai mari. Ca prima olimpiadă, competiția s-a desfășurat destul de bine și s-a finisat cu succes, iar locul 7 pe care l-am ocupat este chiar unul destul de bun.

8. Recent ați participat la Campionatul European de la Belgrad, unde ați cucerit medalia de aur. Cum a decurs această experiență și cât de dificilă a fost competiția?

Competițiile pentru mine deja sunt exeperiențe destul de cunoscute, am învățat să-mi controlez emoțiile și să lucrez mai mult la partea tehnică, și astfel am dobândit succesul cu care s-a finisat competiția. Nu am întâmpinat prea mult dificultăți, ne-am concentrat pe ceea ce avem de făcut.

9. Ce sfaturi aveți pentru tinerii începători în această activitate sportiva?

Disciplina, dorința și munca – acestea sunt cheia spre succes! Acesta este cel mai important și bun sfat pe care doresc să-l ofer pentru tineri.

Precizăm că, acest material face parte și dintr-un proiect al Asociației Presei Sportive din Republica Moldova, publicat recent în albumul „TOP SPORT MOLDOVA”.

AUTOR: Mihaela Mereneanu