Societatea produce o cantitate mare de deșeuri de plastic de unică folosință, majoritatea fabricate din polimeri creați din combustibili fosili, în pofida eforturilor globale de a dimunua poluarea cu plastic.
Potrivit unui studiu, cantitatea de materiale plastice de unică folosinţă produsă la nivel mondial a crescut cu şase milioane de tone între anul 2019 şi 2021, în ciuda reglementărilor mai stricte la nivel mondial, în timp ce producătorii de plastic au făcut progrese limitate în a rezolva problema abordată şi a creşte reciclarea, transmite Reuters.
Al doilea indice al producătorilor de deșeuri de plastic, întocmit de fundația filantropică Minderoo, a remarcat că 139 de milioane de tone de deșeuri de plastic de unică folosință au fost generate la nivel mondial în anul 2021, o creștere de 6 milioane de tone față de 2019, când a fost lansat primul indice .
Conform cercetătorilor, producţia de materiale plastice de unică folosinţă va creşte cu 30% în următorii cinci ani, alimentând contribuţia sectorului la încălzirea globală şi la poluarea oceanelor, atrag atenția cercetătorii care au publicat o listă a companiilor care produc şi finanţează plasticul aruncat.
S-a raportat că deșeurile de plastic generate în ultimii doi ani echivalează cu aproape 1 kg în plus pentru fiecare persoană de pe planetă, ca urmare a cererii de ambalaje moi, cum ar fi foliile și plicurile.
Materialele plastice de unică folosinţă reprezintă una dintre cele mai presante probleme de mediu la nivel mondial, cantităţi mari de deşeuri din plastic fiind îngropate la gropile de gunoi sau aruncate în râuri şi oceane. Procesul de fabricare a plasticului este, de asemenea, o sursă importantă de emisii de gaze cu efect de seră.
Companiile petrochimice ar trebui să se angajeze să producă materiale plastice din deşeuri de plastic reciclate, mai degrabă decât din combustibili fosili, a transmis Fundaţia Minderoo.
„Demonstrează fără îndoială că problema poluării cu plastic devine mult mai mare și este condusă de producătorii de polimeri, care sunt, desigur, conduși de sectorul petrolului și gazelor” a declarat Andrew Forrest, fondatorul Minderoo și directorul executiv al minereului de fier Fortescue Metals.
Potrivit cercetătorilor o cantitate de aproximativ 137 milioane de tone de plastic de unică folosinţă a fost produsă în anul 2021 din combustibili fosili, o cantitate care ar urma să dezvolte cu alte 17 milioane de tone până în 2027.
AUTOR: Cristina Doni, studentă la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, anul II