De la concept la realitate. Interviu cu Mariana Tacu, despre Inteligența Artificială

Într-o eră în care suntem înconjurați de noile tehnologii, inteligența artificială a devenit un termen auzit, dar mai puțin înțeles. Despre specificul IA, cât și despre ChatGpt vom discuta cu Mariana Tacu,  autoare a mai multor materiale științifice, cu o arie tematică ce cuprinde new media, rețelele sociale și inteligența artificială.

Unda Liberă: Ce este inteligența artificială?

Mariana Tacu: Inteligenta artificială (IA) poate fi considerată un subdomeniu al informaticii care se ocupă cu crearea și dezvoltarea diverselor sisteme capabile să execute sarcini specifice, de exemplu: recunoașterea vocală sau facială, analiza datelor, luarea deciziilor, precum și rezolvarea de probleme.  În esență, Inteligența Artificială își propune să construiască programe care pot simula procesele cognitive umane. Cert este faptul, că nu e ceva nou așa cum crede majoritatea, epoca de aur a inteligenței artificiale este considerată perioada anilor 1950-1960, când au fost dezvoltate primele programe și algoritmi pentru jocuri și traducerea automată. În 1956, a avut loc conferința de la Dartmouth, considerată adesea începutul oficial al domeniului IA. Însă în prezent, discuțiile în jurul acestui subiect, au luat amploare datorită progresului tehnologic.

Unda Liberă: Se speculează că IA ar putea „fura” meserii și înlocui activitatea umană. Ce puteți spune la acest subiect?

Mariana Tacu: Nu putem nega faptul că dezvoltarea inteligenței artificiale și apariția pe piață a Chatbot-urilor, precum ChatGPT, Gemeni și altele, revoluționează și reprezintă o provocare pentru multe domenii de activitate, dar în același timp oferă și foarte multe oportunități. Inteligența Artificială nu va putea înlocui complet oamenii. IA poate automatiza anumite procese si poate ajuta la luarea de decizii, dar nu poate înlocui abilitățile umane cum ar fi creativitatea, empatia și capacitatea de a lua decizii într-un mediu incert. Un aspect important este reglementarea la nivel internațional a acestui domeniu, astfel încât să nu afecteze activitatea umană. În acest sens, Uniunea Europeană face pași importanți, elaborând strategii, precum cea adoptată în ianuarie 2024, Comunicarea AI@EC, care se axează pe îmbunătățirea propriilor capacități în domeniul inteligenței artificiale, subliniind, în același timp, importanța utilizării sigure, transparente și centrate pe om a tehnologiilor IA.

Unda Liberă: Ați făcut referire la ChatGPT. Poate fi de ajutor studenților acest Chatbot?

Mariana Tacu: Fiind un instrument de lucru, cu siguranță poate fi de ajutor, atât studenților, cât și specialiștilor din toate domeniile, dar este nevoie de inteligență reală, umană, ca să utilizezi inteligența artificială. În funcție de versiunile utilizate a ChatGPT 3.5 sau 4.0, utilizatorul trebuie să formuleze foarte clar anumite sarcini. Cu ajutorul chatbot-ului lansat de OpenAI, studenții pot obține clarificări sau explicații suplimentare despre anumite subiecte sau concepte pe care le învață, pot găsi anumite resurse, pot dezvolta abilități de scriere. Cei care utilizează inteligența artificial generativă trebuie să știe că este foarte ușor de identificat un text scris cu ajutorul ChatGPT și nu trebuie să uite de aspectele etice generale, dar și specifice unui anumit domeniu de activitate. În utilizarea finală a unui text, academic sau publicistic trebuie să ținem cont de transparență, utilizarea corectă a surselor, confidențialitate și securitatea datelor, precum și de evaluarea și verificarea finală.

Unda Liberă: Cum contribuie inteligența artificială la inovație și creșterea economică în diverse sectoare, cum ar fi sănătatea, transportul sau finanțele?

Mariana Tacu: Probabil, mai multe despre creșterea economică în diverse domenii sub influența dezvoltării inteligenței artificiale ar putea să ne spună un specialist în economie și finanțe sau resurse umane, dacă tot se pune un accent deosebit pe dispariția unor profesii. Însă, influența IA în domeniile menționate este una directă. În domeniul sănătății din perspectiva diagnosticării, gestionării datelor medicale și probabil cel mai important al roboticii medicale – roboții asistați de IA pot fi utilizați în intervenții chirurgicale precise și minim invazive. În domeniul transportului, putem vorbi de autovehiculele automate și gestionarea transportului. În domeniul financiar, cred că trebuie să începem de la analiza fraudelor bancare, un subiect foarte sensibil, asistența automată a clienților și tranzacționarea.

Unda Liberă: Cum va progresa inteligența artificială în viitorul apropiat?

Mariana Tacu: De către multe organizații internaționale, dar și de către specialiștii în domeniu, inteligența artificială este considerată o „tehnologie determinantă a viitorului”. Există foarte mulți indicatori în acest sens, dar unul dintre aceștia ar fi că majoritatea instituțiilor de învățământ superior din întreaga lume au inclus  programe de studii privind inteligența artificială în diverse domenii profesionale. Fapt ce confirmă actualitatea acestui segment și necesitatea cunoașterii aprofundate a acestuia. Câteva direcții cheie în care se anticipează că IA va evolua în următorii ani: învățarea automată mai avansată, interacțiunea om-mașină îmbunătățită, analiza de date mai avansată, dezvoltarea tehnologiilor AI în domenii emergente, precum ingineria biologică, agricultura de precizie, energia sustenabilă și multe altele.

Interviu realizat de Vlada Ciorici, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării