Cum să-i faci pe cititori/spectatori să se îndrăgostească de personajele dumneavoastră?

Este timpul să încheiem cursul nostru de creare și dezvoltare a personajelor, dar înainte să ne despărțim, vreau să vă las puțină inspirație și încurajare.

Una dintre cele mai bune modalități de a te inspira este să observi și să analizezi operele marilor autori. Dacă înțelegeți metoda lor, puteți încerca să o imitați. Așadar, haideți să analizăm un personaj celebru și îndrăgit și să vedem dacă mai putem învăța câte ceva.

Scout Finch

Protagonista mult îndrăgită a cărții ” To Kill a Mockingbird ” are un farmec ce izvorăște din personalitatea ei sălbatică. Este gălăgioasă și indisciplinată și deseori se bate cu băieții de la școală (și chiar câștigă). Dar, în loc să apară ca o nebună, ea este ”inima” narațiunii. De ce? Caracterul ei scandalagiu provine, de fapt, din refuzul ei de a primi reproșuri de la oricine. Spectatorul se împotrivește rugăminților mătușii sale de a deveni „o doamnă cum se cuvine”, deoarece știm că asta înseamnă că va trebui să renunțe la firea ei încăpățânată și independentă. Scout este simpatizată deoarece narațiunea este creată din perspectiva ei. O vedem cum învață și se dezvoltă pe măsură ce se luptă cu consecințele teribile ale procesului nedrept al lui Tom Robinson. Ne pasă de acest micuț omuleț, iar confuzia și durerea ei ne afectează și pe noi.

Trebuie mereu să încercați să creați personaje care se simt ”vii”. Doar atunci cititorii/spectatorii pot ajunge să le iubească sau să le urască. Nu uitați că oamenii sunt complecși – nu orice erou trebuie să fie un prinț/prințesă, nu orice răufăcător trebuie să fie putred până în măduva oaselor, iar dacă puneți în fiecare personaj un pic din voi înșivă și un pic din ceva ce admirați sau urâți, veți da viață personajelor voastre.

Ehhhh, o să-mi fie dor de voi stimați cititori. Mai scriu un pic și vă las să vă creați propriile capodopere.

  • Sfat #1: O trăsătură de personalitate poate avea mai multe straturi. Întrebați-vă de ce se comportă personajul dumneavoastră într-un anumit fel.
  • Sfat #2: Nu faceți personajele principale prea asemănătoare, asigurați-vă că talentele lor se echilibrează și se completează reciproc.

Cam atât pot spune la capitolul dat… mai am și eu multe de învățat. Ne mai vedem, v-am pupat

Material precedent: https://undalibera.md/2023/02/22/conturarea-personajelor-partea-iii/ 

AUTOR: ARTIOM BICHIR