Cum poți afla dacă cartea care vrei să o citești este la biblioteca de lângă casa ta?

Uneori nu dorim să achiziționăm o carte din anumite motive, și o alternativă este împrumutul acesteia de la bibliotecă, însă cum să aflăm dacă anume această carte este disponibilă în biblioteca din apropiere?  Rețeaua de biblioteci B.P. Hașdeu oferă la îndemâna cititorilor un site pentru documentarea despre disponibilitatea anumitor cărți, iar în acest articol o să-ți arătăm cum să-l folosești pentru a găsi cărțile dorite.

Primul pas pentru a accesa catalogul electronic al Bibliotecii Municipale B.P Hașdeu este să intrăm pe site-ul www.hasdeu.md. Unde vom găsi mai multe categorii, categoria care noi trebuie să o accesăm este „Catalog electronic”.

După ce selectăm categoria „Catalog electronic” suntem redirecționați pe domain-ul www.opac.hasdeu.md .

Pe pagina principală ni se explică ce informații putem găsi pe acest site. Mai exact: putem căuta după cuvinte cheie sau după anumite criterii, putem efectua căutări avansate, putem afla locul cărții pe raft, putem propune o carte spre achiziție ș.a.  Pentru a căuta o carte anume introducem denumirea sau cuvintele cheie în bara de căutare. În cazul meu voi căuta disponibilitatea cărții „Frumoasele adormite” de Yasunari Kawabata.

Se afișează mai multe rezultate, diferența poate fi între autor, ediție și editura care a emis cartea. Pentru a afla dacă această carte este în filiala cea mai apropiată de casa noastră trebuie să cunoastem cum se numește filiala, acest lucru poate fi verificat pe site-ul principal (www.hasdeu.md), categoria „Structura și rețeaua BNM”, subcategoria filiale. După ce am aflat care este denumirea filialei, selectăm în partea stângă filtrarea după filială, sau dăm click pe cartea care ne interesează și căutăm disponibilitatea în filiale.

Reamintim că Biblioteca Municipală B.P Hașdeu are peste 25 de filiale, majoritatea dintre aceste filiale având zi fără program sâmbăta.

AUTOR: Anastasia Gherman